Comisioanele interbancare aplicate in Romania la carduri sunt printre cele mai mari din Europa
Comisioanele pentru tranzactiile cu carduri bancare din Romania sunt cu peste 50 la suta mai mari decat media europeana.
Acesta este rezultatul investigatiei Consiliului Concurentei.
Efectul se vede si in preturile care au fost majorate de comercianti, ca sa recupereze valoarea comisioanelor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La fiecare plata cu cardul banca retine un comision care poate depasi si 2 % din valoarea fiecarei tranzactii, mult peste comisioanele practicate oriunde in Europa.
"Sunt tarife peste medie, sunt tarife undeva, la Visa si Mastercard, sunt undeva intre 1-1,2 la suta din valoarea tranzactiei, asta e o suma semnificativa, daca cumperi ceva de 100 de lei cu cardul, 1 leu sau 1,20 se duc la... raman intre banci, fata de nivele care sunt sub 1% in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.", spune Bogdan Chiritoiu.
Comisioanele sunt de fapt suportate tot de consumatori care sunt obligati sa achite preturi mai mari la raft din care comerciantii platesc aceste comisioane catre banci.
"Orice scadere de cost se poate regasi, greu de cuantificat cat, dar se poate regasi in preturi.", a explicat Alexandru Vlad, vicepres. Asoc.Marilor Retele Comerciale.
Reprezentantii VISA si Mastercard nu au vrut sa comenteze rezultatul anchetei. Acestia ar putea fi convinsi sa scada comisioanele cu vorba buna, sau ar putea fi obligati, cred cei de la Consiliul Concurentei.
"Studiul pe care il facem public astazi a fost deja transmis Guvernului si Bancii Nationale. Am vrea sa avem o discutie cu dansii sa vedem care e cea mai buna cale pe care putem merge pentru a obtine o reducere a comisioanelor in Romania. Poate fi un acord voluntar sau poate sa fie o interventie a statului, fie prin legislatie fie prin reglementare."
Consiliul Concurentei a calculat ca, pentru banci, cardurile ar ramane o afacere profitabila chiar daca aceste comisioane ar fi eliminate complet.
"Nivelul comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu cardul e mai mare in Romania decat in multe tari din Uniune."
"Sunt tarife peste medie, sunt tarife undeva, la Visa si Mastercard, sunt undeva intre 1-1,2 la suta din valoarea tranzactiei, asta e o suma semnificativa, daca cumperi ceva de 100 de lei cu cardul, 1 leu sau 1,20 se duc la... raman intre banci, fata de nivele care sunt sub 1 la suta in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, si fata de angajamentele pe care si le-a luat VISA in momentul de fata fata de Comisia Europeana acum doua saptamani de a cobora nivelul acestor comisioane undeva la 0,4 pentru tranzactiile transfrontaliere."
Comisia Europeana i-a convins pe cei de la VISA sa reduca comisionul la 0,4 la suta pentru tranzactiile transfrontaliere, adica platile facute in alta tara decat cea in care a fost emis cardul. O solutie similara ar putea fi aplicata si la noi.
Sursa: Mediafax
Etichete: banci, banca, visa, mastercard, carduri, consiliul concurentei, comisioane,
Dată publicare:
30-05-2013 13:41