Cât de ușor ajung în România armele și proiectilele comandate online. Poliția a confiscat sute în doar o singură zi
300 de arme neletale și peste 90.000 de proiectile au fost găsite într-o razie de amploare desfășurată în toate județele din țară.
Anchetatorii au vizat peste 300 de adrese de unde ar fi fost plasate comenzi de arme neletale pe un site din străinătate, care au fost aduse în România de curieri. Firma străină ar fi reușit să „ocolească” vama și să nu declare conținutul coletelor. Pentru aceste arme este nevoie de autorizație, mai ales că folosite de aproape sunt extrem de periculoase.
În Timiș, polițiștii au descins la 24 de adrese simultan. Cei vizați de razie sunt bănuiți că ar fi cumpărat de pe internet arme neletale, pe care nu le-au declarat la poliție.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Razii au avut loc în toate județele, la 316 adrese. La percheziții, anchetatorii au găsit cel puțin 300 de arme cu aer comprimat și 91.000 de proiectile metalice, însă la unele adrese anchetatorii nu i-au găsit pe cei care plasaseră comenzile. Au ridicat, printre altele 140 de arme scurte, 160 de arme lungi, zece arbalete și 28 de săgeți.
Indivizii ar fi cumpărat armele de pe un site din Uniunea Europeană, unde anunțurile de vânzare erau publicate în limba română, iar livrarea era făcută prin curierat. La vamă, bunurile nu erau declarate.
Armele neletale, supuse autorizării
Folosită de la mică distanță, o astfel de armă neletală poate provoca răni grave și chiar decesul persoanei spre care este îndreptată. În plus, cei care le dețin le pot transforma în arme letale, schimbându-le țeava sau proteictilele.
În 2021, un copil de cinci ani din Mureș a murit după ce a fost împușcat accidental de fratele său de opt ani, cu arma unui angajat de la Ocolul Silvic, identică celor găsite acum la percheziții.
În România, armele neletale sunt supuse autorizării. Cei care vor să dețină o astfel de armă trebuie să obțină mai întâi o autorizație de procurare de la Poliția Română. După ce o cumpără, trebuie să o înscrie tot la Poliție în permisul de armă. Pe lângă asta, condițiile de autorizare pentru armele neletale sunt destul de stricte.
Cei care le dețin, trebuie să fi absolvit un curs de instruire în domeniul armelor și să nu fi fost condamnați cu executare pentru fapte săvârșite cu intenție ori să fi pierdut vreo armă în ultimii cinci ani.