Cât de proaspăt este peștele servit în restaurante. 70% din marfă provine din import
Să găseşti peşte proaspăt în restaurante este încă o provocare mai ales că peste 70 la sută din marfa care ajunge la noi este din import.
Mult mai atenţi la ce comandă, clienţii încep să fie şi mai pretenţioşi. Aşa că în bucătăriile multor restaurante putem găsi peşte proaspăt adus din Grecia, Spania şi în cantitate mai mică de la noi din ţară. Transportat corect şi ţinut la temperaturi optime, peştele îşi păstrează proprietăţile.
Ochii sticloși, branhiile roz și mirosul specific mediului în care a crescut - sunt primele semne care ne arată ca un peşte este proaspăt. Iar clienții încep să întrebe tot mai des în restaurante când a fost capturat și în câte zile poate fi consumat de atunci.
Client: "Dacă vrei să ai o masă de calitate, automat şi ingredientele trebuie să fie de calitate şi să fie proaspete."
După un drum de cel mult 48 de ore, peştele ajunge în restaurant adus acum direct din portul Alicante, după ce patronul a decis să participe la bursa de peşte din Spania.
Sorin Barbu, proprietar restaurant: "Nu mai există alţi intermediari. Circuitul era de la piaţa de peşte, de la licitaţia de la barcă din din Alicante, la piaţa din Barcelona. După aceea în alţi distribuitori din Europa şi abia apoi în România. Pe drum ar fi făcut 5 zile în camioane."
Jose Ramis: "Peştele de baltă trăieşte în mâl, formează oase şi cel din mare care înoată şi de aceea nu are oase, mult mai natural şi e mult mai sănătos din mare sau ocean."
Peştele este transportat în camioane frigorifice pe pat de gheaţă, în cutii izotermice, la temperaturi între 0 şi 2 grade.
Bogdan Meica, managing partner raionul Floreasca: "Aducem peşte proaspăt din Grecia, cea mai apropiată sursă de peşte de România, face 10 ore pe drum până ajunge la noi. cât de proaspăt este e unul din cei mai importanţi factori urmat de varietate".
Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Procesatorilor, Importatorilor, Exportatorilor şi Comercianţilor de peşte din România: "Peştele se lasă la frigider până se decongelează şi trebuie să întrunească aceleaşi proprietăţi."
Bucătăreasă: "Este carasul nostru de Dunăre, îl aducem pe pat de gheaţă, nu e congelat."
De la noi, somnul, crapul şi carasul pot ajunge în farfurie chiar în câteva ore de când au fost prinşi.
Bogdan Drăgan, manager Ivan Pescar: "Din momentul în care e pescuit, ajunge în Tulcea unde e o fabrică de procesat peştele şi trimis la București, porţionat şi servit. Peştele care se aduce, se vinde în aceiaşi zi, cel târziu următoarea. Rste ţinut la 1 grad în camera frigorifică şi în frigider la -1 grad. "
Anul trecut am mâncat 81.000 de tone de peşte din alte ţări. Cel mai mult peşte proaspăt provine din Bulgaria, Grecia, Turcia și Italia, dar şi peşte congelat aproximativ adus din Olanda, Spania sau Polonia. Pescarii noștri ne-au pus pe masă 4400 de tone de peşte, iar restul peştelui autohton provine din acvacultură - 12 tone.
Românii consumă în medie 6 kilograme de peşte pe an.