Cât de periculoase pot fi țigările electronice de unică folosință pentru mediul înconjurător, dacă nu sunt reciclate
Cu o piață în continuă creștere, dispozitivele electronice de vapat pot pune în pericol mediul înconjurător, dacă nu sunt reciclate și ajung să fie aruncate la voia întâmplării, spun activiștii de mediu.
Aparatele conțin plastic, o baterie, dar și resturi de lichid. Reciclate corect însă, materialele din ele, mai ales litiul, pot fi refolosite pentru producția altor echipamente.
Doar în Marea Britanie - una dintre cele mai mari piețe pe acest segment - ajung săptămânal la coș aproape 5 milioane de astfel de dispozitive.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Giovanna are 23 de ani și, de aproape un an, utilizează țigări electronice de unică folosință. Estimează că a cumpărat zeci, dacă nu chiar sute de astfel de dispozitive.
Giovanna Balan: „De obicei o arunc la coșul de gunoi. Cum arunc și celelalte lucruri."
Aceste aparate conțin plastic, metale, dar și un lichid, ce poate deveni inflamabil.
Cristian Pocol, președintele Asociației Respo Deee: „Sunt construite din plastic, greu biodegrabil, durează 400 de ani în natură ca să se dezintegreze, și aceste baterii se pot aprinde și astfel se generează incendii, care sunt prezente atât în recipientul de gunoi unde sunt abandonate."
Potrivit legii, la cumpărarea unui astfel de produs, vânzătorii ar trebui să-l preia - gratuit - pe cel vechi, în baza unei proceduri de tip buy-back. Nu toți comercianții fac însă asta.
Camera ascunsă - conversație în magazin
Casieriță: „Nu știu. Știi de țigările astea ce se face cu ele după ce se folosesc? Se aruncă?”
Altă casieriță: „Da.”
Reporter: „La gunoi normal?”
Altă casieriță: „Cred că da.”
Raul Pop, manager de magazin: „Clienții dacă aduc cinci device-uri primesc una nouă la schimb."
Reprezentanții unui ONG de peste ocean atrag atenția că aproximativ jumătate dintre consumatori aruncă dispozitivele în același loc cu gunoiul menajer sau... pe stradă. Asta deși încep să apară, ușor, ușor, și puncte de colectare, deocamdată în unele centre comerciale.
Aceste dispozitive vor ajunge într-un centru de reciclare, unde mai intai va fi scoasa bateria manual. Apoi restul aparatului va fi maruntit și vor fi separate celelalte materiale, precum plasticul, fierul, aluminiul și cuprul, ce vor fi și ele refolosite.
Alexandra Nicolescu, responsabil comunicare ECOTIC: „Raportat la 2021, 2022 și 2023 până la acest moment, noi am colectat circa 12 tone de deșeuri de acest tip - țigări electronice și aceste dispozitive de vape."
Scott Butler, director executiv Material Focus: „Multe dintre ele sunt aruncate pe stradă, ca mucurile de țigară. Am avut incidente în care cauciurile mașinilor au explozat pentru că au călcat într-un astfel de dispozitiv sau chiar au luat foc și au deteriorat autovehiculele.”
O organizație din Marea Britanie estimează că din litiul aflat în bateriile unor astfel de dispozitive, folosite în Regat într-un an, s-ar putea produce aproape 5 mii de baterii pentru vehicule electrice.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: reciclare, poluare, tigari electronice, myimpact,
Dată publicare:
02-10-2023 07:23