Cât de eficientă este pastila Pfizer în fața noilor tulpini COVID și cui este recomandată
Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente a autorizat utilizarea pilulei anti-COVID realizată de Pfizer.
Rezultatele testelor sunt îmbucurătoare: pastila a redus cu 90% riscul de spitalizare și deces în cazul pacienților infectați. Noul tratament vine într-un moment în care numărul de îmbolnăviri cu noua tulpină omicron este în creștere rapidă în multe țări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pastila anti-COVID se numește Paxlovid și este un medicament antiviral recomandat în special celor care au comorbidități. Potrivit specialiștilor de la Pfizer, pastila împiedică replicarea coronavirusului, în căile respiratorii, dar nu acționează la nivelul proteinei Spike, cea care suferă mutații. Asta înseamnă că pastila ar putea fi mai eficientă împotriva noilor tulpini. Iar rezultatele testelor au fost cât se poate de favorabile.
Dr. Jonathan Reiner: „În cazul pacienților care au primit Paxlovid devreme, în primele trei zile de la apariția simptomelor, s-a înregistrat o scădere cu 90% a spitalizărilor și deceselor, în comparație cu cei care au primit pastila placebo. Așa că acesta e un medicament foarte puternic”.
Ca să fie eficient, însă, medicamentul trebuie administrat pacienților în primele cinci zile de la apariția simptomelor. Tratamentul durează trei zile, pastila trebuie recomandată de un medic și poate fi administrată celor cu vârsta peste 12 ani și o greutate corporală de peste 40 de kilograme.
Rochelle Walensky, director Centrele de control și prevenire a bolilor din SUA: „Cei nevaccinați au de 10 ori mai multe șanse să se îmbolnăvească de COVID decât cei nevaccinați. Și sunt de 20 de ori mai multe șanse să moară de COVID, în comparație cu cei vaccinați, inclusiv cu doza booster”.
În Uniunea Europeană, utilizarea pilulei în regim de urgență a fost aprobată în urmă cu câteva zile de Agenția Europeană a Medicamentului, chiar dacă nu erau încheiate testele clinice. Alături de pastila Pfizer, a mai primit undă verde și un alt medicament similar, dezvoltat de grupul farmaceutic american Merck.
Noile tratamente vin într-un moment cum nu se poate mai bun: în toată lumea, varianta Omicron provoacă tot mai multe infecții. Statele Unite au aproape 70.000 de bolnavi cu COVID internați în spitale, iar numărul deceselor a crescut cu 11% în ultima săptămână. Experții de la Centrul pentru Prevenirea Bolilor spun că, din cauza COVID, speranța de viață în SUA a scăzut cu doi ani, cea mai mare scădere de la al 2-lea Război Mondial încoace.
Dr. Richina Bicette-Mccain, medic de urgență: „Sunt destul de sigură că valul de cazuri noi pe care-l vom vedea în săptămânile următoare va fi mai grav decât cel pe care l-am avut iarna trecută”.
În lume, pandemia e departe de a se fi încheiat. Marea Britanie a anunțat ieri peste 100.000 de cazuri noi, un record de la începutul crizei medicale. China a pus în carantină un oraș cu 13 milioane de oameni din cauza apariției unui focar cu câteva zeci de cazuri de COVID. Iar Coreea de sud a înregistrat, tot ieri, două recorduri negative: cel mai mare număr de decese și cel mai ridicat număr de pacienți la terapie intensivă.