Cât costă un sejur într-o stațiune montană din România. Localitățile care au deschis pârtiile de schi
Valul de frig care a cuprins țara are şi părţi bune. Administratorii pârtiilor au pornit tunurile de zăpadă.
Vremea ne ține în suspans: de mâine se va încălzi din nou, pentru că duminică să se răcească. Iar de Crăciun vă ninge - dar nu prea mult - în Maramureș și în Transilvania.
Este zăpadă din plin şi se schiază la Straja, în Hunedoara, iar tunurile de zăpadă artificială au fost pornite pe mai multe pârtii din ţară, inclusiv la Borşa.
S-ar putea schia în weekend la Păltiniș, la Mădăraș, în Harghita, la Arieșeni Vârtop, la Cavnic în Maramureş și la Voineasa, pe Transalpina. Nu se ştie însă dacă zăpada va rezista. Temperaturile vor urca până la 17 grade și de duminică se răceşte din nou, iar de Crăciun precipitaţiile vor fi puţine - în nord, centru şi nord-est.
Chiar dacă sărbătorile bat la ușă, puține hoteluri şi-au pus la punct ofertele de sezon. De exemplu, la noi acestea nu includ, pe lângă cazare, și cartele de schi, așa cum se întâmplă în Austria, Franța și Italia.
Ciprian Stanciu, Administratorul unui hotel din Sinaia: "Cu plata anticipată e destul de greu să investești și după aceea să aștepți ca aceste cartele să fie vândute una câte una pe parcursul sezonului."
Cei care îşi planifică încă sejurul nu au o sursă de informare completă privind ofertele, atracțiile și evenimentele de la munte. Paginile de internet ale stațiunilor sunt sărace în detalii.
Deşi turiștii plătesc o taxă de promovare a stațiunii pentru fiecare noapte de cazare.
Emanuel Grigorcea, purtătorul de cuvânt al primăriei Azuga: "Această taxă ajunge la bugetul local şi este folosită în această etapă a dezvoltării staţiunii Azuga pentru punerea la punct a infrastructurii rutiere şi pietonale."
Pentru cei care nu schiază, stațiunile montane nu oferă prea multe activități.
Ciprian Enea, consultant în turism: "Asta presupune să avem tot felul de facilităţi cluburi de noapte, restaurante interesante, locuri de joacă, de divertisment şi obiective turistice majore."
Poiana Brașov are doar câteva baruri, unde oamenii pot petrece până noaptea târziu. Cei care au avut ocazia să-și petreacă vacanța de iarnă în Italia, povestesc despre atmosfera de acolo.
Când vine vorba despre prețuri, la noi e mai ieftin, dar nu cu mult. De pildă, un pachet turistic în Austria care conține cazare la un hotel de 4 stele, cu acces la SPA și piscină, demipensiune și ski-pass costă 1620 de euro. La un hotel de același rang din Poiana Brașov, serviciile costă 1100 de euro, la care se adaugă cartela de schi pentru 5 zile, cu prețul de 120 de euro. Sunt 400 de euro diferență, dar domeniul schiabil din Iscghl e de 10 ori mai mare decât cel de pe muntele Postăvaru.