Stațiunile de schi din România anunță măsuri de economisire. Ce schimbări vor avea loc în acest sezon
În plină criză energetică, stațiunile de schi se pregătesc pentru sezonul de iarnă și anunță măsuri de economisire. Printre ele: reducerea programului de funcționare a instalațiilor pe cablu, scăderea vitezei de rulare, și reducerea iluminatului în anumit
Chiar și așa, costurile pentru administratorii părtiilor vor mai mari. În Austria, Franța și Italia, responsabilii le-au transmis schiorilor că vor plati mai mult decât anul trecut. La noi, cei care se ocupă de pârtii spun că au investit în instalații noi de transport și tunuri de zăpadă.
În Poiana Brașov, administratorii pârtiilor pregătesc sezonul de schi, pe care vor să îl înceapă mai devreme, în prima jumătate a lunii decembrie. Cu aproape un milion și jumătate de lei au cumpărat zece tunuri mobile cu care să producă zăpadă. În total, acum au 34 și încă 12 fixe.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Adrian Biriboiu, șef serviciu domeniul schiabil Poiana Brașov: „Sperăm că vom produce mai multă zăpadă. Tunurile de zapadă au un consum reglabil în funcție de temperatură, dacă temperatura e foarte scazută atunci consumul de electricitate e mare, de 1,8 kw pe oră, pe bucată”.
Primarul din Brașov susține că aceste costuri cu energia electrică s-ar putea regăsi în prețurile pe care turiștii le achită la instalațiile de transport pe cablu. Deocamdată însă nu a fost luată o decizie.
Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov: „Anul trecut am crescut tarifele. În mod normal nu am fi luat în calcul o creştere, dar trebuie să facem o analiză foarte atentă exact pe noile preţuri la energie şi consum”.
Instalație nouă de telescaunși în Sinaia
Altfel stau lucrurile în Sinaia. Administratorii domeniului schiabil iau în calcul reducerea vitezei la transportul pe cablu, cel puțin în zilele în care nu este aglomerație, și, de asemenea, se vorbește despre o scădere a cantității de zăpădă artificială care va fi produsă.
Există și vești bune. În stațiune, la fel ca și în Azuga, a fost montată o instalație nouă de telescaun.
Emanuel Grigorcea, purtărtor de cuvânt Primăria Azuga: „Nu dorim ca această avalanșă de creștere a prețurilor la energie să fie simțită cel puțin în acest sezon de către turiști la buzunar”.
Prețurile la energie modifică însă radical felul în care va arată sezonul de schi în străinatate. Iată, de pildă, ce se va întâmpla în Austria unde administratorii pârtiilor au anunțat tarife și cu 10 la sută mai mari la transportul pe calbu.
Oana Pop, reprezentant Oficiul Național de Turism al Austriei în România: „Se ia în considerare mai puțină iluminare în stațiile intermediare de pe munte, oprirea încălzirii telescaunelor sau telecabinelor, mai puțin timp pe schi de noapte. Viteza telecabinei ar putea fi redusă de asemenea”.
Situaţia va fi similară şi în celebrele staţiuni de schi din Franţa, unde facturile la energie vor fi şi de 10 ori mai mari. Acolo administratorii cer guvernului o plafonare a preţului pentru domenile schiabile şi sustin că altfel unele pârtii ar putea rămâne închise. Iar în Italia, instalațiile pe cablu ar putea funcționa doar în anumite zile și ar putea fi deschise numai pârtiile populare.