Mâncare expirată în magazinele unui lanț de hypermarketuri. Cum erau păcăliți clienții

Ultima actualizare: 30-10-2019 20:55

Abateri grave descoperite de ANPC. Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor anunță că au găsit carne și mâncare expirată în magazinele unui lanț de hypermarketuri.

Reprezentanții ANPC spun că peștele era depozitat în condiții improprii, iar mâncarea gătită era ținută la o temperatură mai scăzută decât ar fi normal.

Aşadar, comisarii au aplicat amenzi usturătoare, iar pentru două dintre magazinele verificate au propus închiderea pentru o lună a raioanelor de pește și de gastronomie.

Într-unul din hipermarketurile controlate, inspectorii ANPC spun că au descoperit o cantitate semnificativă de piept de mânzat expirat ce urmă, susţin ei, să fie scos la vânzare ca şi cum ar fi fost proaspăt. Iar peştele ar fi fost păstrat în condiţii improprii şi mirosul era insuportabil. De altfel, comisarii spun că au reuşit filmeze branhiile de culoare maro, semn vizibil de alterare.

În alt magazin, reprezentanţii ANPC spun ca peştele era prezentat clienţilor ca fiind de calitate extra, când în realitate făcea parte dintr-o categorie inferioară, fiind adus acum câteva zile.

Iar la unele raioane de gastronomie, comisarii afirmă că au găsit produse care aveau termenul limită de consum depăşit. În plus, aceştia spun că au constatat, cu ajutorul termometrului că mâncarea gătită era ţinută sub temperatura de 60 de grade, aşa cum ar trebui.

Radu Dumitrescu, bucătar: "Bacteriile se dezvoltă între 10 şi 60 de grade, de obicei, aşa că atunci când mergem într-un restaurant gen împinge tava sau cu self service ar fi corect ca ei să ţină mâncarea la peste 60 de grade pentru a evita bacteriile care se înmulţesc oricum, îşi dublează cumva numărul al fiecare 20 de minute."

Horia Constantinescu, președintele ANPC: "La raionul gastro, iată că, aşa cum ne-am obişnuit ciorba fierbinte de acasă este călaie la Carrefour, cu toate că acestora li s-a pus în vedere remedierea acestor deficienţe şi a avea grijă că nu se repetă."

Iar lista neregulilor constatate în hypermarketurile verificate continua. Inspectorii ANPC spun că unele spaţii erau ruginite sau contaminate cu resturi de provenienţa animală.

Tocmai de aceea, Protecţia Consumatorului a decis să închidă raioanele de peşte şi de gastronomie pentru două dintre hypermarketurile controlate.

În urma controalelor, comisarii ANPC au aplicat şi 35 de amenzi în valoare de peste 300.000 de lei. În plus, au decis să retragă de la vânzare peste 1.000 de kilograme de produse alimentare ce valorează 28.000 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO