Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic, trimisa in Germania de la o ferma din Romania
Demisie la varf in cadrul Agentiei Nationale Sanitar Veterinare. Dupa o luna de controverse, care au vizat industria alimentara, Mihai Turcanu a renuntat la functia de sef al institutiei, dar problemele nu s-au incheiat.
Un nou scandal, declansat astazi de nemti, vizeaza productia de carne din Romania. Nemtii au avertizat toate tarile Uniunii ca au depistat un lot romanesc de piept de curcan cu urme de antibiotice, desi legea interzice ca un asemenea produs sa fie vandut. Carnea de curcan provine dintr-o ferma de la noi si se pare ca o parte din lotul respectiv ar fi ajuns si in Anglia si Austria.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In Germania, lotul a fost oprit de la vanzare, iar la noi autoritatile sanitar-veterinare au declansat imediat o ancheta.
Intre timp, inspectorii sanitar veterinari din Brasov au controlat astazi fermele de curcani din Codlea. Raspunsul a venit prompt: nu s-au gasit nereguli si nimeni nu poate fi incriminat pana la finalizarea rezultatelor de laborator.
Patronul unei ferme verificate spune de asemenea ca toate actele si buletinele de analiza sunt in regula.
Potrivit legii, antibioticele sunt permise in anumite limite si numai in scop curativ, ca tratament pentru diferite boli ale pasarilor, dar numai cu prescriptia si sub supravegherea medicului veterinar.
Legea spune ca de la data finalizarii tratamentului cu antibiotice si pana la sacrificarea pasarilor trebuie sa treaca minimum 14 zile, pentru ca antibioticele sa fie eliminate din organism.
Asta inseamna ca la vanzare carnea NU trebuie sa aiba nicio urma de antibiotic. Altfel, s-ar transmite la om si ne-am pierde rezistenta in fata bolilor.
Coincidenta sau nu, exact in ziua acestui nou scandal alimentar seful ANSVSA, Mihai Turcanu, a fost schimbat din functie. Demiterea lui vine dupa ce atat seful guvernului, cat si ministrul agriculturii s-au arata nemultumiti de modul in care a fost gestionata aceasta situatie.
Vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu a preluat functia de sef interimar al institutiei, pana la numirea unui nou director.
Urmeaza 4-7 zile de verificari la unitatile incriminate, iar in functie de rezultate vor fi verificate si alte unitati. Controale se vor face in trei locuri, in ferma, in productie si procesare.
Autoritatile au anuntat ca in Germania s-a facut un singur export de 20 de tone, acum 8 luni.
Producatorul din Romania a exportat unei firme terte, care a vandut mai departe in Anglia, iar compania engleza, care prelucra carnea, o vindea mai departe in Germania si Austria sub forma de semipreparat pentru snitel.
In paralel, continua si ancheta in cazul depistarii aflatoxinei din lapte. Autoritatile au mai depistat doua probe contaminate cu aflatoxina, insa intr-o cantitate foarte mica; vor oferi maine rezultatele analizelor, dar, sustin ei, dusele care au ajuns pe piata sunt sigure pentru consum.
Cantitati de aflatoxina, peste limita admisa de lege, au fost gasite in alte doua probe. Acestea provin din doua centre de colectare. Se pare ca ar fi vorba de laptele recoltat din 3 sate, iar cantitatea este mica: doar 3 tone. Aceste noi teste contaminate se adauga la celelalte 5 anuntate initial: 3 fermieri si doua unitati de procesare. In total, de la cele 7 zone cu probleme au fost retrase si distruse 80 de tone de lapte.
Pe langa autoritatile sanitare, tin sa ne linisteasca si cei care vand lapte si produse lactate. Unii fac verificari pe banii lor, ca masura de precautie.
Ultimele controale de exemplu au vizat 8 produse diferite, iar rezultatele nu au confirmat prezenta aflatoxinei.
In Romania, 25% din laptele comercializat provine de la tarani, iar restul din ferme autorizate. Asa arata piata fiscalizata, controlata periodic de autoritati. Adevaratele probleme pot aparea insa pe piata neagra care detine din pacate jumatate din laptele vandut in Romania, pe care nu-l verifica nimeni.