Anul acesta, de Paste, vom avea miei mai grasi, dar mai scumpi. Pretul, mai mare cu 10 lei/kg

Ultima actualizare: 08-03-2013 01:04

2012 a fost un an secetos, iar furajele s-au scumpit. Mai mult, sarbatoarea Invierii Domnului se celebreaza cu aproape o luna mai tarziu decat in alte perioade, iar animalele trebuie hranite in plus.

Chiar daca la stana treaba merge bine, iar mioarele sunt bine ingrijite, pe mese va ajunge in acest an mai putina friptura de miel.

25 de lei pe kilogram este pretul direct de la producator, fara adaosul consistent pe care-l vom plati in halele de carne.

Anul trecut, un kilogram de miel era, in preajma sarbatorilor pascale, cel mult 17-18 lei.  Acum, mielul va ajunge in galantare si cu 10 lei in plus pe kilogram.

Crescatorii din Iasi dau vina pe seceta din 2012, care a crescut mult pretul furajelor. In plus, in Moldova, a fost o iarna grea.

Autoritatile spera insa ca preturile sa nu explodeze.

Ciobanii au alte calcule. Nea Ion, de pilda, creste oi de aproape 50 de ani pe pasunile din judetul Alba. Anul acesta are 90 de miei. Cum pastele ortodox cade mult mai tarziu decat in alti ani, va fi nevoit sa tina animalele pe mancare aproape o luna in plus. Asa ca, obligatoriu, va creste si pretul carnii.

In acest an,  Pastele Catolic va fi celebrat pe 31 martie iar cel ortodox pe 5 mai.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO