Carmen Dan critică anchetarea șefilor Jandarmeriei și îl atacă pe Iohannis: ”ordin pe unitate”
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a criticat punerea sub acuzare a șefilor Jandarmeriei în dosarul violențelor de la protestul de pe 10 august.
Carmen Dan spune că se încearcă intimidarea Jandarmeriei, care are un rol fundamental în România.
De asemenea, ministrul de Interne l-a criticat pe Klaus Iohannis, acuzându-l că a pus presiune pe procurorul general, Augustin Lazăr.
”Nu văd în această acţiune (n.r. punerea sub acuzare a șefilor Jandarmeriei) decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice.
Nu cu mult timp în urmă, procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că sunt secretizate. Cred că n-ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim să deschidă legea 182 privind protecţia informaţiilor clasificate, unde se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al prourorilor la toate documentele clasificate secret de serviciu sau secret de stat, în condiţiile garantării validării sau numirii şi depunerii jurământului.
Mă adresez tuturor jandarmilor, nu numai şefilor Jandarmeriei: eu sper să rămână dedicaţi, sper să rămână consecvenţi principiului de a apăra statul şi legea. Şi de a aplica legea.
În ceea ce priveşte punerile sub acuzare, sunt prevederi legale de care conducerea ministerului va ţine cont. Statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puşi militarii la dispoziţie: atunci când sunt trimişi în judecată.
În ceea ce priveşte secretarul de stat: avem şi acolo o prevedere foarte clară, în Statutul poliţistului, care spune că poliţistul este pus la dispoziţie când s-a dispus începerea acţiunii penale. Vom vedea ce se întâmplă în continuare şi vom respecta prevederile legii.
Amintiţi-vă că şefii Jandarmeriei, secretarul de stat, au aflat despre aceste situaţii din presă. Nu este un lucru normal. Se ştia cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple. Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate pus în aplicare mai clar şi mai precis.
Plecând de la dictonul "justiţia este o armă", eu cred că este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată.
O comunicare instituţională între un secretar de stat şi un prefect, care este coordonat de acel secretar de stat, este interpratata că presiune. În ce notă să interpretăm presiunea prin care un şef de stat îi trasează procurorului general nişte sarcini? Care, să ne amintim, nu este în coordonarea lui.”, a declarat luni Carmen Dan.
Şefii Jandarmeriei şi un secretar de stat din MAI au fost puşi sub acuzare, vineri, în dosarul intervenţiei forţelor de ordine la protestul din 10 august, ei fiind informaţi de procurorii Parchetului General că au calitatea de suspecţi.
Colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, a declarat la Parchetul General că i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.
"Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect cu privire la complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Mi s-au adus la cunoştinţă faptele, urmând ca după aceea să ieşim în plan personal şi instituţional, este în interesul nostru să dăm tot cursul necesar (...)", a afirmat Sindile.
Totodată, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Cel de-al treilea citat, şeful Jandarmeriei Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, a declarat după discuţia cu procurorii că are calitatea de suspect pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.
"Îmi asum toată acţiunea, pentru că a fost bazată pe lege", a susţinut el. Laurenţiu Cazan a fost coordonatorul jandarmilor la protestul din 10 august iar ulterior a fost împuternicit pe o perioadă de şase luni în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, ca urmare a încetării mandatului lt. col. Alin Mastan în această funcţie.
Comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, a fost informat şi el de procurori că este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.