Care sunt cele mai de succes campanii de imunizare din Uniunea Europeană. România, pe locul 4
Cu toate problemele, stăm încă bine în topul european al vaccinărilor. Potrivit noului instrument de monitorizare al Centrului European de Control al Bolilor, cele mai de succes campanii de imunizare din uniune sunt în Irlanda, Danemarca şi Malta.
Graficul din materialul video prezintă numărul vaccinurilor distribuite în fiecare ţară a spaţiului economic european conform ultimului instrument Vaccine Tracker, actualizat de Centrul European de Control al Bolilor. Italia conduce cu peste 2,2 milioane de doze, urmată de Spania, Polonia, dar şi România.
În ceea ce priveşte vaccinarea propriu-zisă, campioni în uniune sunt irlandezii, care au vaccinat deja 4,1% din populaţia adultă, urmaţi de islandezi, cu 3,8%, şi de maltezi, cu 3,7%. Polonezii şi slovenii au şi ei 3% dintre adulţi deja vaccinaţi cu prima doză.
Alegeri 2024
14:02
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
Toate ţările Uniunii Europene au prioritizat bătrânii şi personalul medical la vaccinare, dar chiar şi la aceste categorii au apărut diferenţe de abordare. De pildă, unele state, precum Austria, Finlanda, Germania, Franţa, Grecia, Malta sau Norvegia, au început campania cu vaccinarea celor de peste 75 sau 80 de ani.
O altă categorie inclusă în etapele de început ale vaccinării este cea a adulţilor cu comorbiditati.
În privinţa personalului care desfăşoară activităţi esenţiale, statele europene au abordări diferite. Cele mai multe au încadrat în această categorie doar personalul de pe ambulanţe, pompierii, poliţiştii sau armata.
Alte ţări au făcut o prioritizare şi mai categorică şi au împărţit campania în mai mult de trei etape. De pildă, Slovacia şi-a programat 11 etape, ierarhizate în funcţie de vârstă, de la cei de peste 85 de ani, vaccinaţi la început, până la cei tineri care vor fi ultimii imunizaţi.
Abordări asemănătoare au Irlanda, Danemarca, Islanda, Norvegia şi Ungaria.
Ţinta Uniunii Europene care număra acum peste 500 de milioane de locuitori este ca până în luna martie să fie imunizaţi peste 80% dintre bătrânii de peste 80 de ani şi personalul medical. Iar un scop şi mai ambiţios este ca peste 70% din totalul populaţiei adulte să fie vaccinata până în vara lui 2021.
Obiectiv greu de atins, având în vedere că acum mai puţin de 2% din populaţia Uniunii a primit prima doză.