Ce trebuie să facem dacă ne infectăm cu Covid-19 în perioada dintre cele două doze

Tot ce trebuie să știi despre tulpina britanică a virusului Covid-19
StirilePROTV

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a explicat ce putem face în situația în care ne îmbolnăvim în perioada dintre cele două vaccinuri anti Covid-19.

 

Medicul a declarat că doza de rapel trebuie administrată numai după ce persoana respectivă s-a vindecat după infectarea cu Sars-Cov-2.

De asemenea, el spune că nu este precizat un interval clar, la cât timp de la momentul vindecării se recomandă administrarea dozei de rapel, însă ”recomandabil” ar fi să așteptăm circa 2-4 săptămâni de la momentul vindecării.

”Noi am emis o instrucțiune vizavi de modalitatea de continuare a schemei de vaccinare la persoanele care sunt diagnosticate cu Covid între cele două doze. După cum știm, decizia a fost de a se administra doar doza de rapel după declararea stării de vindecare de după Covid. Nu este precizat un interval clar la cât timp de la momentul vindecării se recomandă administrarea dozei de rapel. Medical nu avem o precizare legată de acest interval de timp. Putem să ne administrăm doza de rapel după declararea vindecării fără să așteptăm un interval de timp. Sigur că recomandabil ar fi să așteptăm circa 2-4 săptămâni de la momentul vindecării, tocmai pentru a se remite și perioada de convalescență, dar acest lucru depinde foarte mult și de severitatea bolii pe care a avut-o pacientul între cele două doze” - a declarat doctorul Gheorghiță.

Citește și
Romania, vaccin, vaccinare
Care este situația vaccinării anti Covid-19 în România. Sute de mii de români, programați

Pe de altă parte, el a rercunoscut faptul că, în momentul de față, platforma nu permite programarea la vaccinare peste un interval mai mare de 4 săptămâni. Prin urmare, el recomandă contactarea centrului de vaccinare unde s-a administrat doza 1 cu cel puțin 48 de ore înainte de administrarea rapelului.

”Așa este. Pentru aceste situații punctuale care deja se întâmplă, eu am recomandat persoanelor să se prezinte la centrul de vaccinare unde au efectuat doza 1, cu anunțarea centrului cu cel puțin 48 de ore anterior, tocmai pentru a se putea face corect necesarul de deoze. Deci, practic, se anunță centrul de vaccinare unde s-a efectuat prima doză, că urmează să ne prezentăm după 48 de ore pentru efectuarea dozei de rapel.” - a mai spus preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

 

 

 

 

Citește și...
Valeriu Gheorghiţă: România, pe locul 4 în UE ca acoperire vaccinală
Valeriu Gheorghiţă: România, pe locul 4 în UE ca acoperire vaccinală

România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană ca acoperire vaccinală anti-COVID-19, cu 3,75%, a declarat, marţi, dr. Valeriu Gheorghiță, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Care este situația vaccinării anti Covid-19 în România. Sute de mii de români, programați
Care este situația vaccinării anti Covid-19 în România. Sute de mii de români, programați

Preşedintele Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, începând cu data de 3 februarie şi până pe 14 aprilie, sunt programate pentru imunizare 574.544 de persoane pentru doza 1 şi 931.331 pentru rapel.

Vaccinarea în UE a pornit mai târziu, „dar a fost decizia cea bună
Vaccinarea în UE a pornit mai târziu, „dar a fost decizia cea bună" spune președintele CE

Strategia europeană de vaccinare este „cea bună” a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu referire la începerea mult mai rapidă a campaniei din Marea Britanie. Comisia nu a vrut să facă rabat la siguranță, a precizat ea.

Peste 100 de milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 au fost administrate pe glob
Peste 100 de milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 au fost administrate pe glob

Peste 100 de milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 au fost administrate în lume, la mai puţin de două luni de la lansarea, la începutul lui decembrie, a primelor campanii de vaccinare în masă, potrivit unui bilanţ AFP.

Ministerul Educației vrea ca profesorii să fie vaccinați ”prioritar” cu serul de la AstraZeneca
Ministerul Educației vrea ca profesorii să fie vaccinați ”prioritar” cu serul de la AstraZeneca

Ministerul Educației intenționează să înceapă procedurile de vaccinare a cadrelor didactice cu AstraZeneca, adică cel mai nou vaccin anti Covid-19 care a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.