Ce trebuie să facem dacă ne infectăm cu Covid-19 în perioada dintre cele două doze

02-02-2021 16:15


Tot ce trebuie să știi despre tulpina britanică a virusului Covid-19

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a explicat ce putem face în situația în care ne îmbolnăvim în perioada dintre cele două vaccinuri anti Covid-19.

 

Medicul a declarat că doza de rapel trebuie administrată numai după ce persoana respectivă s-a vindecat după infectarea cu Sars-Cov-2.

De asemenea, el spune că nu este precizat un interval clar, la cât timp de la momentul vindecării se recomandă administrarea dozei de rapel, însă ”recomandabil” ar fi să așteptăm circa 2-4 săptămâni de la momentul vindecării.

”Noi am emis o instrucțiune vizavi de modalitatea de continuare a schemei de vaccinare la persoanele care sunt diagnosticate cu Covid între cele două doze. După cum știm, decizia a fost de a se administra doar doza de rapel după declararea stării de vindecare de după Covid. Nu este precizat un interval clar la cât timp de la momentul vindecării se recomandă administrarea dozei de rapel. Medical nu avem o precizare legată de acest interval de timp. Putem să ne administrăm doza de rapel după declararea vindecării fără să așteptăm un interval de timp. Sigur că recomandabil ar fi să așteptăm circa 2-4 săptămâni de la momentul vindecării, tocmai pentru a se remite și perioada de convalescență, dar acest lucru depinde foarte mult și de severitatea bolii pe care a avut-o pacientul între cele două doze” - a declarat doctorul Gheorghiță.

Pe de altă parte, el a rercunoscut faptul că, în momentul de față, platforma nu permite programarea la vaccinare peste un interval mai mare de 4 săptămâni. Prin urmare, el recomandă contactarea centrului de vaccinare unde s-a administrat doza 1 cu cel puțin 48 de ore înainte de administrarea rapelului.

”Așa este. Pentru aceste situații punctuale care deja se întâmplă, eu am recomandat persoanelor să se prezinte la centrul de vaccinare unde au efectuat doza 1, cu anunțarea centrului cu cel puțin 48 de ore anterior, tocmai pentru a se putea face corect necesarul de deoze. Deci, practic, se anunță centrul de vaccinare unde s-a efectuat prima doză, că urmează să ne prezentăm după 48 de ore pentru efectuarea dozei de rapel.” - a mai spus preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

 

 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO