Încă un deces după tragedia de la Matei Balș. Care este starea pacienților cu Covid-19 transferați
Zeci de persoane au fost transferate de la Institutul Matei Balș la alte spitale din București. Unii dintre bolnavii mutați sunt în stare gravă.
UPDATE Ministerul Sănătății a fost anunțat despre un nou deces înregistrat în randul pacienților care au fost transferați de la Institutul Național de Boli Infectioase "Matei Balș" după incendiul produs. Bilanțul tragic ajunge astfel la 6 morți.
Este vorba despre un bărbat de 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiu, intubat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
UPDATE Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă dimineață că majoritatea pacienților transferați de la ”Matei Balș” în urma incendiului este stabilă.
”Starea de sănătate a pacienților afectați de incendiul care a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și care au fost transferați în alte unități sanitare:
Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București: 11 pacienți, stare stabilă.
Spitalul Universitar de Urgență din București: 5 pacienți - 4 pacienți în stare stabilă, 1 pacient intubat (ATI).
Spitalul Universitar de Urgență „Elias”: 6 pacienți: stare stabilă.
Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”: 6 pacienți, 1 pacient în stare gravă (ATI), 5 pacienți în stare stabilă;
Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”: 3 pacienți în stare stabilă (ATI).
Spitalul Militar Central: 4 pacienți, 2 pacienți urmează să fie externați, 1 pacient în stare stabilă, internat în secția ATI, 1 pacient intubat, instabil (ATI).
Spitalul „Witting”: 3 pacienți, stare stabilă.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: 4 pacienți, 2 pacienți în stare stabilă , 2 pacienți în secția ATI (stare stabilă).
Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”: un pacient intubat (ATI).
Spitalul de Urgență Floreasca: 6 pacienți, 3 pacienți în stare stabilă, 3 urmează să fie externați.
Spitalul Monza: 3 pacienți, stare stabilă”.
Planul alb, în mai multe spitale
53 de bolnavi au fost transferați ieri dimineață în urma incendiului de la Institutul ”Matei Balș”.
Trei dintre ei au fost intubați în unitățile sanitare în care au ajuns, însă doar unul din cauza faptului că organismul i-a fost afectat de incendiu.
Sunt însă mai mulți în stare gravă, în secțiile de terapie intensivă. Cei mai mulți dintre acești 53 de bolnavi sunt conectați la surse de oxigen, așa erau și când se aflau internați în Institutul ”Matei Balș”, pentru că vorbim despre bolnavi care au infecția Covid-19 și aveau plămânii atât de afectați de virus încât nu pot respira singuri și atunci au nevoie de această susținere exterioară.
Vestea bună este că niciunul dintre acești pacienți nu și-a pierdut viața și sunt îngrijiți de medicii din spitalele în care au fost transferați.
Cei mai mulți dintre ei au ajuns la Spitalul ”Sf. Ioan”, spital suport covid. S-a declanșat planul alb în mai multe unități sanitare, Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București, spunea că a chemat mai bine de 100 de medici și asistenți de acasă.
Pe de-o parte, cei de la Institutul ”Matei Balș” susțin că au toate avizele și autorizațiile necesare, inclusiv pentru incendiu, însă sunt surse care spun că nu au autorizație. De altfel, sunt în toată țara 301 unități sanitare fără autorizație la incendiu.
Medicii de la ”Matei Balș” aveau primele zile mai liniștite de la începutul pandemiei
S-au dat anul trecut amenzi în valoare de peste un milion de lei, însă trebuie să precizăm faptul că foarte multe dintre acestea unități sanitare sunt clădiri extrem de vechi, construite în urmă cu 50-60 de ani și nu se pot adapta aici circuitele care trebui făcute după noile reglementări.
Și atunci, aceste spitale, chiar dacă au fost renovate, cum este și cazul Institutului ”Matei Balș”, unul dintre spitalele în care s-au investit cei mai mulți bani, nu pot face circuitele acestea.
Totuși, medicii fac tot posibilul să-i ajute pe pacienți atunci când aceștia ajung acolo și știm că Institutul ”Matei Balș” a fost primul spital care s-a implicat în tratarea pacienților cu Sars-CoV-2, iar din februarie până acum a tratat mii de pacienți.
Medicul de gardă de vineri spunea că abia în ultimele zile au reușit să mai respire și ei puțin și asta datorită faptului că numărul celor infectați a mai scăzut.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, pacienti, matei bals, transferati,
Dată publicare:
30-01-2021 13:29