Anchetă penală după tragedia de la ”Matei Balș”. Marea întrebare: cum a ajuns o aerotermă în salon

×
Codul embed a fost copiat

După o serie neagră de astfel de tragedii, iată cum în anul 2021, în cel mai important spital aflat în prima linie în lupta cu COVID, bolnavii se încălzesc cu aeroterme aduse acasă de rude.

Iar aceste improvizații se transformă de multe ori în capcane mortale. Este imaginea crudă a sistemului nostru de sănătate în care oamenii intră în spitale cu o boală și sunt răpuși fie de bacterii, fie ard de vii.

Oficial, cauza incendiului de vineri nu a fost stabilită - mai multe anchete, inclusiv una penală, urmează să facă asta. Dar, la fel ca la Piatra Neamț, pe cei care au pierdut pe cineva drag, nu-i mai ajută cu nimic.

De la primul apel dat la 112 au trecut doar 8 minute până când primul echipaj de pompieri a ajuns la ”Institutul Matei Balș”.

Atunci s-a declanșat și planul roșu de intervenție, iar în zona au fost trimise zeci de mașini și echipaje de salvatori.

Citește și
Primele imagini din Institutul ”Matei Balș”, după tragedia soldată cu 5 morți
Primele imagini din Institutul ”Matei Balș”, după tragedia soldată cu 5 morți GALERIE FOTO

În total au fost zece apeluri de urgență, inclusiv ale locuitorilor din vecinătatea spitalului.

Primii pompieri au constatat că în salonul în care a izbucnit incendiul a explodat o butelie de oxigen.

Focul a pornit într-un salon prin care abia trecuse o asistentă. Unul dintre pacienți era la duș, un altul era întins pe pat. Acesta a început să strige după ajutor după ce pijamaua i s-ar fi aprins. Atunci s-a declanșat iadul.

Așa arată planul parterului clădirii în care a izbucnit incendiul: un hol lung cu câte 5 saloane de pacienți de-o parte și de alta. În fiecare dintre aceste saloane se aflau 3 bolnavi.

Din informațiile pe care le-am obținut până în acest moment, incendiul a pornit în acest salon. Focul s-a propagat cu repeziciune și la salonul alăturat dar, potrivit pompierilor, s-ar fi extins și dincolo de culoar la alte două saloane.

Geamurile saloanelor s-au spart, fără să fie clar deocamdată dacă în urma unei explozii sau din alte cauze, cert este că o coloană mare și groasă de fum a învăluit fațada pavilionului.

Trei pacienți carbonizați au fost găsiți chiar în salonul unde a izbucnit incendiul, în vreme ce un al patrulea a fost descoperit mai târziu în baia salonului alăturat.

Pompierii au adunat și probe pentru ancheta declanșată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Concluziile lor vor fi transmise procurorilor care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Experții de la ISU analizează minuțios încăperile. Caută dovezi ca să își dea seama ce s-a întâmplat.

Doi procurori criminaliști au fost trimiși să facă cercetarea la fața locului și să discute cu martorii. Ei încearcă să afle care a fost dinamica incendiului.

Și specialiștii de la Institutul de Cercetare Minieră și Protecție Antiexplozivă din Petroșani au fost chemați, ca la Piatra Neamț, să ajute la anchetă.

 

”E un nefericit accident”

 

Sunt luate în calcul mai multe ipoteze: de la o defecțiune a unui aparat medical sau a instalației electrice, inclusiv un scurt circuit, până la o sursa de încălzire, cum ar fi o aerotermă. Autoritățile susțin că spitalul nu avea probleme cu căldura.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: ”Am discutat atât cu Termoenergetica, cât și cu call centerul care primește telefoane aici, în primărie, pe ceea ce înseamnă situația căldurii în București. În ultima săptămână nu au existat... Inclusiv noaptea asta, nu au existat probleme de căldură la Matei Balș și nici la blocurile din jur”.

Doar că afirmațiile autorităților sunt contrazise de rudele pacienților.

Reporter: Mama dumnevoastră v-a cerut să-i aduceți o aerotermă?
Mihaela Tănase, fiica unei paciente: Mi-a spus că e foarte frig și că vrea să fie luată din spital și atunci am rugat personalul medical să-i ducă o aerotermă.
Reporter: Și i-ați dus?
Mihaela Tănase:
Da, i-am dus o aerotermă.
Reporter: Când?
Mihaela Tănase: Săptămâna trecută, miercuri”.

Dacă se confirmă prezența unei aeroterme într-un salon în care concentrația de oxigen era crescută, administrația spitalului va trebui să explice cine și de ce a permis o asemenea sursă de încălzire și cine și-a asumat din punct de vedere tehnic utilizarea unor astfel de dispozitive.

Fostul manager, profesorul Adrian Streinu Cercel, a declarat că pavilionul 5 era în stare foarte bună și avea toate instalațiile verificate.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, fost manager Institutul ”Matei Balș”: ”A fost refăcută din toate punctele de vedere. Inclusiv din punct de vedere al furnizării cu oxigen”.

La scurt timp după declanșarea anchetei judiciare, patru dintre asistentele aflate de gardă în momentul izbucnirii incendiului au fost aduse la Poliția Capitalei pentru a fi audiate în calitate de martore.

Alături de instalatorul Institutului ”Matei Balș”, anchetatorii au încercat să valorifice memoria proaspătă, pentru că orice detaliu văzut sau știut se poate dovedi hotărâtor în economia anchetei.

Cristian Durgheu, avocatul unei infirmiere: ”Nu e culpă medicală, nu e culpa personalului auxiiliar. E un nefericit accident. După incendiul de la Piatra Neamț, era clar că acolo unde e mult oxigen tragedia se poate repeta”.

 

Citește și...
Cum a avut loc tragedia de la Matei Balş, în care 5 pacienţi au murit. Cauza rămâne necunoscută
Cum a avut loc tragedia de la Matei Balş, în care 5 pacienţi au murit. Cauza rămâne necunoscută

Au trecut mai bine de 24 de ore de când la Institutul Matei Balș din Capitală s-a declanșat infernul, iar filmul tragediei prinde ușor contur.

Primele imagini din Institutul ”Matei Balș”, după tragedia soldată cu 5 morți GALERIE FOTO
Primele imagini din Institutul ”Matei Balș”, după tragedia soldată cu 5 morți GALERIE FOTO

Au apărut și primele imagini din pavilionul nr. 5 de la Institutul ”Matei Balș” din București, unde 5 persoane au murit în urma incendiului izbucnit vineri dimineața.

VIDEO. Momentul izbucnirii incendiului de la Matei Balș, surprins pe camerele de supraveghere din zonă
VIDEO. Momentul izbucnirii incendiului de la Matei Balș, surprins pe camerele de supraveghere din zonă

Momentul izbucnirii incendiului de la Spitalul Matei Balș din București a fost surprins pe camerele de supraveghere ale unei clădiri învecinate.

Recomandări
România va primi aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică. Inițial, ”statele nordice” s-au opus
România va primi aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică. Inițial, ”statele nordice” s-au opus

România va primi aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii RepowerEU în Consiliul Ecofin.   

Zelenski declară „nule” toate decretele de anexare a teritoriilor ucrainene ale lui Putin
Zelenski declară „nule” toate decretele de anexare a teritoriilor ucrainene ale lui Putin

Volodimir Zelenski anunţă că a semnat un decret prin care declară „nule” toate decretele lui Vladimir Putin şi actele adoptate în vederea implementării acestor decrete privind anexarea unor teritorii ucrainene, începând din 2014 şi până în prezent.

O femeie amenința că își aruncă fetița înfășurată într-un cearșaf în fața mașinilor, pentru că „ar fi fost posedată”
O femeie amenința că își aruncă fetița înfășurată într-un cearșaf în fața mașinilor, pentru că „ar fi fost posedată”

Un incident tulburător s-a petrecut la Constanța. Câţiva trecători au salvat o fetiţă de șapte ani. Copila, în pielea goală și înfășurată într-un cearșaf, era în braţele mamei care amenința că o va arunca în fața unor mașini.