Care este stadiul cererii de eliberare condiționată a lui Ioan Niculae, după ce penitenciarul i-a dat aviz pozitiv
Cererea de eliberare condiționată pentru Ioan Niculae trebuie să ajungă de la penitenciar la Judecătoria Sectorului 5, pentru că doar magistrații pot hotărî dacă miliardarul poate fi eliberat mai devreme din închisoare.
Ioan Niculae, cu o avere estimată undeva între 700 de milioane și un miliard de euro, ispășește o pedeapsă de 5 ani de închisoare primită în dosarul „Interagro” pentru instigare la evaziune fiscală, instigare la spălare de bani și cumpărare de influență, la Penitenciarul Rahova.
Practic, ar fi încheiat contracte fictive pentru firma sa, în așa fel încât profitul firmei să fie mai mic în acte, drept pentru care să plătească mai puțin TVA statului român și, de asemenea, să plătească impozite mai mici.
Patronul firmei Interagro și al echipei de fotbal Astra Giurgiu, care figura, la un moment dat, în top 3 al celor mai bogați oameni din România, a adus prejudicii statului român în valoare de peste 10 milioane de lei. Iar aceasta nu a fost prima condamnare.
Ovidiu Oanță, corespondent PROTV: Pedeapsa era deja contopită cu cea de la o primă condamnare, iar Ioan Niculae știa că nu va sta mult după gratii atunci când s-a predat autorităților din Italia, pentru a fi adus în România. În Italia se afla pentru a se recupera după o infecție cu COVID, spunea omul de afaceri.
Are și vârsta de 67 de ani, care îi permite să execute doar o treime din cei 5 ani, pedeapsă considerată deja ca executată prin contopire.
Însă Ioan Niculae este judecat în al dosar, cel al „gazelor ieftine”. Potrivit procurilor DIICOT, grupul Interagro, a beneficiat de gaze din producţia internă la un preţ subvenţionat. În total, reducerea ilegală este estimată la 94 de milioane de dolari.