Care este adevărul despre teoriile care promovează vitamina D ca un leac miraculos pentru Covid-19

Vitamina D
Profimedia

Pe măsură ce Covid-19 a început să afecteze întreaga lume, la fel au făcut-o și dezinformările privind modul de tratare al bolii. Uneori, dezinformarea poate apărea chiar din idei care au un sâmbure de adevăr - atunci este cel mai dificil de abordat.

Există multe tratamente despre care s-a spus că sunt eficiente la Covid-19. Hidroxiclorochina, Ivermectina și vitamina D - toate au fost testate. Sugerarea că un tratament este eficient ca apoi să se constate că nu funcționează, în urma unor studii suplimentare, face parte din procesul științific, scrie BBC.

Există motive pentru care vitamina D ar putea fi considerată utilă în tratarea sau prevenirea Covid-19.

Aceasta are un rol în creșterea imunității. Britanicilor li se recomandă să ia vitamina D pe timpul iernii, iar cei cu deficiențe de vitamina D sunt sfătuiți să ia suplimentul pe tot parcursul anului. Până în prezent, niciun studiu nu a demonstrat însă un efect suficient de convingător pentru a susține administrarea de doze mai mari pentru a preveni sau trata bolile - dar asta nu înseamnă că acest lucru nu se va schimba în viitor.

Deci este de înțeles cum au ajuns unele persoane să ia vitamina D pentru tratarea Covid-19. Însă unii au mers mult mai departe și au sugerat pe rețelele de socializare că guvernele „abia menționează” eficiența vitaminei D și, în schimb, se concentrează pe vaccinare. Alții promovează teoria că eficiența vitaminei D pentru tratarea Covid-19 este ignorată pentru că Organizația Mondială a Sănătății este plătită de marii producători de medicamente.

Citește și
csid
Zahărul consumă calciul din sânge. Cum ne dăm seama dacă avem deficient de vitamina D
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Dar guvernele au adoptat alte tratamente ieftine și eficiente, cum ar fi dexametazona, odată ce studiile au arătat că funcționează. În plus, industria vitaminelor se ridică la miliarde de euro.

Ce spun studiile?


Mai multe studii au indicat că vitamina D are efecte asupra Covid, dar dovezile sunt în mare parte observaționale - ceea ce înseamnă că analizează ce se întâmplă cu persoanele cu niveluri mai ridicate și mai mici de vitamina D, fără să țină cont de alți factori.

Nu este o dovadă clară a eficienței vitaminei D - pentru asta este nevoie de un studiu controlat, în care o parte dintre participanți să primească tratamentul, iar celorlalți să le fie administrat un produs placebo, astfel încât cercetătorii să poată observa clar dacă există un efect real.

Studiile observaționale arată că anumite grupuri sunt mai susceptibile de a avea deficiențe de vitamina D și de a se îmbolnăvi de Covid - persoanele în vârstă, persoanele cu obezitate sau persoanele cu pielea mai închisă. Este posibil ca o deficiență de vitamina D să fie motivul pentru care aceste grupuri prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire sau pot exista și alți factori ce țin de starea de sănătate sau de mediu, care să conducă atât la scăderea nivelului de vitamina D, cât și la o susceptibilitate mai mare la Covid-19.

Astfel, autoritățile sanitare britanice le recomandă persoanelor cu pielea închisă la culoare să ia în considerare administrarea unui supliment de vitamina D „pe tot parcursul anului”.

Nivelurile de vitamine pot scădea, de asemenea, ca o consecință, mai degrabă decât ca o cauză, a bolii.

Care este pericolul?


Atunci când rezultatele studiilor se potrivesc cu viziunile și convingerile oamenilor - cum ar fi ideea că „lucrurile naturale nu ne pot face rău” - atunci ajung mult mai ușor să fie considerare adevărate și să fie distribuite în în mediul online, a explicat profesorul Sander Van der Linden, psiholog la Universitatea din Cambridge.

Deși persoanele care promovează medicina naturistă sau alternativă au principii distincte față de ale celor care se opun vaccinării, ajung uneori să se suprapună.

Postările anti-vacciniștilor sunt „strâns legate de alte subiecte - religia, medicina pe bază de plante și medicina alternativă, comunitatea naturală”. Asta înseamnă că teoriile răspândite de aceștia - cum ar fi ideea că vitamina D poate înlocui vaccinarea - pot ajunge foarte ușor și în alte comunități, iar oamenii să nu își dea seama că este o conspirație, spune profesorul Van der Linden.

Vitamina D este relativ sigură (deși pot apărea probleme la doze mari), deci este posibil să nu pară cea mai dăunătoare dintre dezinformări.

Pericolul apare atunci când oamenii sugerează că suplimentul este un leac miraculos și ar trebui să înlocuiască vaccinul, masca și măsura de distanțare socială.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cum ajunge o persoană supraponderală la inflamație și legătura nebănuită cu vitamina D
Cum ajunge o persoană supraponderală la inflamație și legătura nebănuită cu vitamina D

O persoană supraponderală poate observa, citind analizele, valori modificate ale indicatorilor de inflamație. De exemplu, VSH - viteza sângelui - poate fi la pragul pe care îl atinge, în mod obișnuit, în cazul unei infecții.

Zahărul consumă calciul din sânge. Cum ne dăm seama dacă avem deficient de vitamina D
Zahărul consumă calciul din sânge. Cum ne dăm seama dacă avem deficient de vitamina D

Dulciuri în fiecare zi. Şi puţină lumină solară. Ambele situaţii destabilizează toate circuitele de calciu din organism. Care sunt urmările?

De ce este vitamina D extrem de importantă în prevenirea infecției cu SARS-COV-2
De ce este vitamina D extrem de importantă în prevenirea infecției cu SARS-COV-2

Lipsa vitaminei D creşte riscul de infecţie, inclusiv cu SARS-COV-2. O arată studiile făcute la nivel mondial.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.