De ce este vitamina D extrem de importantă în prevenirea infecției cu SARS-COV-2
Lipsa vitaminei D creşte riscul de infecţie, inclusiv cu SARS-COV-2. O arată studiile făcute la nivel mondial.
Astfel, pentru a-i proteja pe oameni, în mai multe ţări europene, specialiştii au cerut suplimentarea alimentelor de bază cu vitamina D. În România, statul o oferă gratuit doar copiilor. Anul trecut, ministerul sănătăţii a început chiar un program de evaluare, inclusiv în rândul adulţilor cu probleme, însă din cauza pandemiei, numărul celor care au mers să îşi facă analize, a fost foarte scăzut. Rezultatele sunt însă îngrijorătoare.
Vitamina D stimulează absorbția calciului şi îl stabilizează în oase şi muşchi.
Principalul furnizor de vitamina D este soarele, iar în lipsa lui, specialiştii recomandă suplimentarea din luna septembrie până în martie. Şi asta pentru că vitamina D este extrem de importantă pentru organism. În lipsa ei, suntem mult mai predispuşi la infecţii, inclusiv la infecția cu SARS-COV-2. De altfel, un studiu realizat recent în Spania, pe 216 pacienţi, arată că 82% dintre ei aveau carențe de vitamina D.
Din această cauză, specialiştii din Marea Britanie şi Franţa au cerut suplimentarea cu vitamina D a alimentelor de bază.
Un alt studiu, realizat anul trecut la Universitatea din Birmingham, arată că numărul persoanelor care au deficit de vitamina D ar putea scădea cu 25% dacă, de pildă, făina ar fi îmbogăţită.
Metoda este deja folosită în ţări precum Finlanda, Suedia, Canada sau Australia, acolo unde soarele străluceşte prea puţin timp pe an.
Ligia Alexandrescu, nutriţionist: „Consumăm alimente care conțin o anumită cantitate de vitamina D. Să înţelegem clar, nu avem cantităţi mari în alimente, găsim în urme. Găsim în lapte, în pește, carne de porc.”
Anul trecut, ministerul sănătăţii a început un program de screening în grupele cu risc mare de îmbolnăvire, pentru a stabili care este gradul de carență a vitaminei D în rândul acestor persoane. Testările se fac în 18 unităţi sanitare, iar datele sunt îngrijorătoare.
Dr. Cristian Căpăţână: „Au fost incluşi peste 15 subiecţi şi am constatat că 3/4 din populaţia inclusă în program are valori caracteristice deficitului, mai degrabă adulţii, cam 3/4 au fost adulți''.
În cadrul programului naţional, în România se recomandă administrarea zilnic a vitaminei D până la vârsta de un an şi jumătate. Iar acest tratament este gratuit. Medicii atrag atenţia că dozajul este extrem de important. De altfel, nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă tratamentul în masă.