Care a fost vârful pandemiei de coronavirus în România. ”Nu e momentul să ne relaxăm”, spun specialiștii

×
Codul embed a fost copiat

Adrian Streinu Cercel şi Alexandru Rafila au încercat să facă o radiografie a vieţii post-covid. Lumea nu va mai fi la fel, este singura certitudine de până acum. Cum va arăta, însă, nu ştie nimeni cu exactitate.

Tot ce pot spune specialiştii este că nu a venit încă momentul să ne relaxam, şi că trebuie să învăţăm să ne protejăm singuri.

Mai ales în contextul în care politicienii discută despre o relaxare totală, în timpul căreia nu vor mai putea fi impuse reguli.

”Drăcovenia asta de măscuță”

 

Profesorul Adrian Streinu Cercel spune că oamenii au uitat, deja, prima regulă care îi protejează de răspândirea bolii.

Citește și
Bulgaria a prelungit starea de alertă. Probleme mari în comunitățile de romi
Bulgaria a prelungit starea de urgenţă. Probleme mari în comunitățile de romi

Adrian Streinu Cercel, manager Matei Balș: "Vedem tot felul de invenții, care ne stropesc cu chimicale din cap și până în picioare total aiurea și am uitat de apă și săpun. Am spus de foarte multe ori: apa și săpunul fac mai mult decât 100 de doctori puși unul lângă altul. Am mai spus, de asemenea, că o cameră care este aerisită și unde pătrunde soarele, în acea cameră, nu pătrunde doctorul. Am spus, de asemenea, că ceea ce va face diferența, în lunile următoare, va fi masca. Drăcovenia asta de măscuță. Pentru că ea este cea care vă va proteja de un eventual virus care circulă primprejur."

Decizia de prelungire sau nu a stării de alertă va fi, până la urmă, una politică. Dacă starea de alertă nu va fi prelungită, specialiștii nu vor mai putea impune reguli.

Alexandru Rafila expert OMS: "În opinia mea, trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă față unei urgențe de sănătate publică. Noi ne găsim într-o situație de urgență publică la nivel global, iar în Romania, cu siguranță, nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemia cu noul coronavirus. Nu ar trebui să politizăm în niciun fel partea de sănătate publică, dar, până la urmă, trebuie să existe o decizie politică asumată de cei care au această responsabilitate."

29 aprilie, vârful pandemiei

 

Totuși, se pare că am depășit vârful pandemiei.

Cătălin Zamfir, director Institutul de Cercetare a Calității Vieții: "Vrem să vă dăm o veste bună. Noi demult am depășit punctul de vârf al îmbolnăvirii. După calculele existente, în 29 aprilie s-a atins vârful, 7.000 și ceva de bolnavi activi, iar acuma am scăzut de la 7.000 și vreo 700, la vreo 4.300 de bolnavi activi."

Institutul Matei Balș este, însă, acum, plin de pacienți covid. Sunt 180 de pacienți internați, unii asimptomatici, dar specialiștii spun că aceștia transmit virusul, așa că deocamdată nu este cazul să fie lașați să plece.

Există, însă, și pacienți care au stat o lună și jumătate respirând printr-un plămân artificial, dar care s-au vindecat. În mod sigur, viața post pandemie va arăta diferit, spun sociologii, și din cauza prăbușirii economiei.

Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 12 iunie. Bilanțul oficial al orei 13.00: 222 de noi cazuri de îmbolnăvire
Coronavirus România, LIVE UPDATE 12 iunie. Bilanțul oficial al orei 13.00: 222 de noi cazuri de îmbolnăvire

Coronavirus România, 12 iunie. Până în prezent, pe teritoriul României sunt 21.404 de cazuri de persoane infectate și 1.380 de decese.

Bulgaria a prelungit starea de urgenţă. Probleme mari în comunitățile de romi
Bulgaria a prelungit starea de urgenţă. Probleme mari în comunitățile de romi

Bulgaria a prelungit starea de urgenţă epidemică până la sfârşitul acestei luni. Premierul Boiko Borisov şi-a motivat decizia prin creşterea numărului de noi infectări.

Toate spitalele Covid vor putea să interneze din nou și pacienți cu alte boli
Toate spitalele Covid vor putea să interneze din nou și pacienți cu alte boli

În condiţii de siguranţă şi cu un aviz de la Direcţia de Sănătate Publică, toate spitalele trebuie să interneze şi pacienţi fără covid. Intră aici inclusiv unităţile sanitare care până acum erau destinate doar bolnavilor confirmaţi cu noul virus.

O italiancă povestește cum și-a găsit tatăl mort în spital:
O italiancă povestește cum și-a găsit tatăl mort în spital: "Avea ochii umflaţi, ieşiţi din orbite"

Familiile şi apropiaţii unora din victimele noului coronavirus au depus miercuri 50 de plângeri la parchetul din Bergamo, în prima acţiune în justiţie de acest fel în Italia, unde epidemia de COVID-19 a făcut aproape 34.000 de morţi, relatează AFP.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.