Bulgaria a prelungit starea de urgenţă. Probleme mari în comunitățile de romi
Bulgaria a prelungit starea de urgenţă epidemică până la sfârşitul acestei luni. Premierul Boiko Borisov şi-a motivat decizia prin creşterea numărului de noi infectări.
În schimb, în Italia, procurorii anunță că îi vor chestiona pe membrii cabinetului, în frunte cu premierul Giuseppe Conte, în privința modului în care au gestionat criza sanitară.
Asta, după ce familiile unora dintre cei decedaţi au depus zeci de plângerila parchetul din Bergamo, în prima acțiune în justiție de acest fel din Italia.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
104 cazuri noi de Covid-19 în Bulgaria, în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, în Bulgaria au fost confirmate încă 104 cazuri de COVID-19, un record pentru țara vecină.
Precedentul record data din toiul crizei, în aprilie, când într-o zi au fost 90 de noi îmbolnăviri.
Dr. Angel Kunchev, şeful inspecţiei sanitare: „Vor fi tot mai mulți oameni care iau virusul, fără să prezinte simptome ori cu forme ușoare. Cazurile grave sunt tot mai puține, la fel și decesele.”
Potrivit epidemiologului șef din Bulgaria, ar fi vorba de un al doilea val al pandemiei. De vină sunt câteva focare apărute în mai multe fabrici redeschise luna trecută.
De exemplu, într-o fabrică de textile din Dospat s-au îmbolnăvit 95 de angajați, iar într-un abator din Stara Zagora sunt confirmate până acum 23 de cazuri.
Dr. Angel Kunchev, şeful inspecţiei sanitare: „Sunt cazuri de persoane pozitive dar asimptomatice, care nu infectează pe nimeni din familie de săptămâni ori luni întregi. Există în schimb și "super-răspânditorii", care infectează în timp scurt chiar și 50-60 de oameni dintr-un colectiv.”
Guvernul de la Sofia a relaxat deja restricţiile impuse la jumătatea lui martie, permiţând redeschiderea restaurantelor şi a mallurilor. Boiko Borisov a declarat că deocamdată nu există intenţia de a se aplica noi restricţii, dar a făcut apel la populaţie să respecte distanţarea fizică.
Probleme cu aplicarea măsurilor, semnalate în comunitățile rome
Probleme mai mari cu aplicarea măsurilor de distanțare socială sunt semnalate în comunitățile rome.
Bărbat: „Unde e coronavirusul ăsta?”
Reporter: „De ce nu purtați mască?”
Bărbat: „Pentru că nu există niciun coronavirus.”
Valery Bashev, mediator de sănătate în comunitatea romă din Nova Zagora: „E treaba poliției să controleze respectarea măsurilor de distanțare.”
Până acum, în Bulgaria s-au înregistrat 170 de decese și aproape 3.000 de cazuri de îmbolnăvire.
OMS: Situația se înrăutățește la nivel mondial
Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General OMS: „Chiar dacă situaţia se îmbunătăţeşte aici în Europa, la nivel global se înrăutăţeşte. Încă mai avem un drum lung de parcurs.”
Asta a spus directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aflat la Geneva pentru un eveniment special.
Fântâna Jet d'Eau, principalul punct de atracţie al oraşului, a fost oprită imediat după izbucnirea pandemiei de COVID-19, iar acum, pentru că numărul infectărilor a scăzut, i s-a dat din nou drumul pentru a-i încânta atât pe localnici, cât şi pe turişti.