Cardurile sociale, menite să îi ajute pe oameni, s-au dovedit a fi un coșmar
Gândite să-i ajute pe românii cu venituri mici să își cumpere alimente de strictă necesitate, cardurile sociale au stârnit o serie de nemulţumiri.
Unii oameni se plâng că nu sunt încărcate cu bani, alţii că nu le pot folosi în marile lanțuri de magazine. În plus, tichetele nu au ajuns la toți cei peste 2,5 milioane de beneficiari, deşi autoritățile le-au promis în urmă cu mai bine de o lună. Zeci de astfel de mesaje curg pe rețelele de socializare.
Oamenii se plâng că nu au primit banii pe cardurile sociale sau că nu au reușit să valideze tichetele primite. Alții au fost refuzați la casa de marcat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gabriel, fiul unei beneficiare: “Am vrut să scanez și produsele ei să le plătesc separat. Și când am vrut să plătesc cu acel card, mi-a zis că nu îl primesc, că nu se poate face plată cu acel card. Că nu este valid, că nu primesc acest card și au mai fost persoane și săracii poate au avut bani să achite, poate nu au avut”.
Mai mult decât atât beneficiarii reclamă că acele magazine în care sunt acceptate plățile cu voucherele sociale au prețuri mai mari la produsele de bază.
O femeie s-a plimbat de la un magazin la altul până când a reușit să cumpere câteva alimente, însă spune că nu i-au ajuns banii.
În total, sunt peste 24.000 de magazine alimentare unde pot fi folosite cardurile electronice, iar lista lor o găsiți pe site-urilor firmelor care au emis cardurile. În multe orașe, lipsesc însă lanțurile cunoscute ale marilor retaileri, acolo unde prețurile sunt mai mici, iar la raft există o gamă mai mare de produse. În schimb, sunt incluse resturante de tip fast food, pizzerii sau cofetării situate în zonele centrale ale orașelor.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: "Aceasta e problema autorităților emitente, ei și-au selectat această rețea, au participat cu ea la procedura noastră de achiziție publică.''
Reprezentanții marilor lanțuri comerciale susțin că acceptarea unui astfel de sistem presupune costuri suplimentare, legate de logistică. La rândul lor, firmele emitente precizează că au încheiat parteneriate cu acele magazine care permit plată cu cardul și spun că sunt în discuții şi cu altele.
Până în acest moment, au fost emise peste 1,6 milioane de cârduri, iar autoritățile promit că vor ajunge la două milioane de români până la finalul săptămânii.
Valentin Ștefan, director Poșta Română: “Durează undeva la 5 zile, din clipa în care noi am preluat cardul și până l-am predat către beneficiar”.
Teoretic, validarea cardurilor se face între 7 și 10 zile. Până acum însă, doar 700 de mii de carduri au fost încărcate cu bani și s-au cheltuit în jur de 50 de milioane de lei.