Cărbunaru: ANAF va publica lista persoanelor juridice fără obligaţii restante
Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de modificare a Codului de Procedură Fiscală.
Ordonanța de modificare a Codului de Procedură Fiscală prevede , între altele, ca ANAF să publice lista contribuabililor, persoane juridice, care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi nu figurează cu restanţe, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Ordonanţa pentru modificarea şi completarea legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală introduce noi reglementări de simplificare şi îmbunătăţire a legislaţiei de procedură fiscală, adaptând-o, totodată, la evoluţii internaţionale, recomandări şi bune practici recomandate la nivelul OCDE, care, după cum ştiţi, a eliberat României foaia de parcurs pentru aderare şi ca atare toate aceste proceduri specifice statelor dezvoltate, economiilor dezvoltate ale lumii sunt adoptate treptat în legislaţia României”, a afirmat Cărbunaru, după şedinţa de Guvern.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
El a precizat că ordonanţa urmăreşte, în primul rând, îmbunătăţirea echilibrului în relaţia dintre contribuabili şi organele fiscale.
„Aş vrea să vă dau câteva exemple legate de astfel de îmbunătăţiri ale sistemului legislativ: în primul rând, îmbunătăţirea echilibrului în relaţia dintre contribuabili şi organele fiscale pentru a consolida şi dezvolta creşterea încrederii contribuabililor în administraţia fiscală. Astfel ANAF urmează să publice pe site-ul propriu lista contribuabililor, persoane juridice care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi nu figurează cu obligaţii restante”, a adăugat Cărbunaru.
Potrivit lui Cărbunaru, „se introduce posibilitatea restituirii taxei pentru soluţia fiscală anticipată, dacă în astfel de situaţii contribuabilul renunţă la această soluţie, iar pentru constituirea garanţiilor se creează posibilitatea eşalonării creanţelor, precum şi pentru eşalonările succesive”.
„Totodată, va exista posibilitatea eşalonării TVA, a accizelor sau taxelor vamale pentru administrarea care revine Autorităţii Vamale Române”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.