Peste 200 de români au fost verificați de ANAF în iulie. Ce au descoperit inspectorii în cazul unei persoane din Iași
Un cetățean din Iași trebuie să răspundă în fața Fiscului pentru că nu a declarat 12 milioane de lei. Iar alte două persoane, din Capitală și din Buzău, au de explicat venituri de peste 3 milioane de lei, fiecare.
Sunt doar primele rezultate după controalele care vizează averile a peste o jumătate de milion de români. Într-o singură lună au ieșit la iveală diferențe de peste 20 milioane de lei între declarații și ce au stabilit inspectorii. În vizorul lor sunt inclusiv cei care fac bani online, pe Facebook și Instagram.
Luna trecută, 211 persoane au fost controlate de Fisc. Inspectorii au aflat că o persoană din Iași și-ar fi ascuns venituri de aproape 12 milioane de lei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O alta, din București, ar fi declarat încasări cu 3,5 milioane de lei mai mici decât în realitate. Iar un contribuabil din Buzău are de dat socoteală la Fisc pentru 3,2 milioane de lei. Numai din acest prim lot de persoane verificate ar trebui ca la bugetul de stat să ajungă 6 milioane de lei.
Venituri ascunse de 100 de miliarde de lei
Vorbim despre situații descoperite în prima lună a unui control demarat de Fisc asupra a 560.000 de români bănuiți că și-ar fi ascuns adevăratele venituri. Totalul ar fi uriaș: 100 de miliarde de lei.
Fără să spună despre cine este vorba, șeful ANAF anunță că pe lista celor verificați pot fi de la artiști, până la cei care fac bani online. Oricine cu o diferență de 50.000 de lei între veniturile declarate și cele estimate de ANAF intră în vizorul inspectorilor.
Lucian Heiuș, președintele ANAF: ”Pornim de la elemente clare - ce bunuri mobile și imobile a achiziționat, pentru că avem un program informatic și vedem exact ce a achiziționat, cu cât au crescut conturile din bănci și cu cât și-au creditat propriile societăți. Au apărut profesii noi, acești influenceri care obțin și ei venituri de pe Facebook, Instagram, să vedem dacă au declarat veniturile obținute din acest gen de activitate”.
ANAF a recuperat în primele șase luni ale anului doar 17 milioane lei
Consultant fiscal: ”Pot plăti impozitul de 10% plus CAS, CASS, dacă depun declarația unică cu acele venituri sau, dacă nu fac asta, atunci ANAf să facă asta, dar cu impozit de 16% și penalități și există riscul de încadrare la evaziune fiscală, caz în care se face dosar penal și se riscă închisoare de la 2 la 8 ani, dacă nu se dă cu suspendare sau amendă penală”.
Cum verificările ANAF durează mult și pot fi făcute doar câteva mii în decursul unui an, autoritățile se așteaptă ca oamenii să vină singuri să-și declare veniturile reale.
Lucian Heiuș, președintele ANAF: ”La Arad cred, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit”.
Șeful ANAF a vorbit și despre senatoarea Diana Șoșoacă, despre care spune că are datorii la stat și poprire pe conturi.
Numai în prima jumătate a anului, ANAF a pus 1.425 de popriri, dar din executări silite a recuperat doar 17 milioane de lei.
Peste 200 de persoane au fost verificate de Fisc în luna iulie, pentru că au trezit suspiciuni legate de averile deținute. În cazul unora, între veniturile declarate și cele estimate de inspectorii ANAF sunt diferențe uriașe, de milioane de lei.
Control ANAF care vizează peste jumătate de milion de români
Sunt doar primele rezultate dintr-un control care vizează în total o jumătate de milion de români.
Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat că în luna iulie au fost descoperite 21,4 milioane de lei reprezentând diferenţe între veniturile declarate şi cele estimate, precizând că cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din Iaşi, în valoare de 11,7 milioane de lei.
Heiuş a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că impozitul calculat la suma de 21,4 milioane de lei este de aproape 6 milioane de lei.
“În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de noi. Creanţele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din judeţul Iaşi, de 11,7 milioane de lei. Creanţa stabilită, respectiv impozitul pe care ar trebui să îl plătească, este în valoare de 3,5 milioane de lei. În Bucureşti, la un contribuabil, diferenţa a fost de 3,5 milioane de lei, creanţă stabilită a fost de un milion de lei, iar în Buzău, la un alt contribuabil, diferenţa a fost de 3,2 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 0,8 milioane de lei. V-am dat trei cele mai mari diferenţe şi impozite stabilite pe care le au descoperit colegii mei în luna iulie. Deci practic, în această activitate, în luna iulie, 5,9 milioane de lei au fost identificaţi şi urmează să fie achitaţi sau recuperaţi către bugetul de stat”, a declarat Lucian Heiuş.