Capitolul la care romanii starnesc invidia austriecilor. Cum arata navele care vor ecologiza Dunarea
Printr-un proiect finantat de Uniunea Europeana, Administratia Porturilor Fluviale Dunarea a construit vasele pe Santierul Naval de la Giurgiu.
Sunt dotate cu aparatura de ultima generatie si vor asigura ecologizarea Dunarii, de la intrarea in tara, pana la varsarea in mare. Navele mai pot fi folosite in caz de incendiu sau pot sparge gheata care se formeaza peste iarna.
Navele Ecostar au o lungime de 20 de metri si au acostat deja in porturile din Turnu Severin, Calarasi, Giurgiu si Cernavoda. Din aceasta saptamana sunt gata sa indeplineasca misiuni grele, de la ecologizare, pana la interventii rapide. Vasele sunt dotate cu tunuri de apa comandate prin GPS.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Marcel Burducea, inginer sef Administratia Porturilor Fluviale Dunarea: "Avantajul este ca va prelua deseurile de la navele aflate in tranzit, fara ca acestea sa fie nevoite sa mai vina in port".
Potrivit autoritatilor romanesti, aceste nave sunt unice in momentul de fata pe Dunare. Austriecii s-au interesat de acest proiect si vor sa-l implementeze cat mai curand si ei.
Aladin Georgescu, vicepresedinte Consiliul Judetean Mehedinti: "Este o nava care are mai multe functionalitati. Printre acestea se numara si posibilitatea de a interveni la spargerea gheturilor pe timp de iarna. In cazul incendiiilor, nava vine sa completeze sistemul de interventie al ISU".
Valoarea totala a intregului proiect se ridica la 8 milioane de euro, fonduri asigurate de Uniunea Europeana.