Nava Costa Concordia a fost redresata cu succes. "Coca va necesita reparatii importante"


Ultimul update: Joi 19 Septembrie 2013 06:51
Data publicarii: Luni 16 Septembrie 2013 08:18
Categorie: Stiri externe

Autoritatile italiene au anuntat, marti, ca nava Costa Concordia a fost redresata cu succes, in urma unei operatiuni care a inceput luni.

Cronologia evenimentelor, 17 septembrie:

Operatiunea de redresare a pachebotului Costa Concordia, care a naufragiat pe coasta Italiei in urma cu un an si jumatate, s-a incheiat cu succes, potrivit Mediafax.

"Operatiunea de «parbuckling» (rotire, n.r.) s-a incheiat. Ambarcatiunea (...) a ajuns la verticala. Coca nave va necesita reparatii importante", a anuntat in cadrul unei conferinte de presa Franco Gabrielli, seful protectiei civile italiene.

Cronologia evenimentelor, 16 septembrie:

Este una dintre cele mai scumpe si spectaculoase operatiuni de acest gen din istorie. Iar daca ar fi sa esueze, autoritatile nu au un plan B.

De mai bine de un an si jumatate, vasul de peste 114.000 de tone sta inclinat in largul Insulei Gigli din Toscana. In mod normal, epava ar fi fost detonata si dezmembrata la locul accidentului, dar Concordia are la bord cantitati mari de subtante chimice, pe langa tonele de mancare alterata care ar otravi apa.

''Dimensiunea navei si locul unde se afla ingreuneaza mult operatiunea. Nu s-a mai facut asa ceva'', spune Nick Sloane, coordonatorul operatiunii.

Sute de oameni au lucrat un an si jumatate la un sistem hidraulic complicat destinat sa roteasca vasul si sa il aseze in pozitie verticala. O platforma subacvatica speciala il va sprijini in zona avariata de stanci.

''Va fi un proces indelungat, dupa fiecare pas vom face verificari cu ajutorul camerelor subacvatice'', a declarat Sergio Girotto, inginer.

Abia la 3 ore de la inceperea operatiunii, o portiune de aproape un metru din coca scufundata a aparut deasupra apei. Procesul integral va dura cel putin 10-12 ore.

Scenariul cel mai pesimist ar fi ca vasul sa se rupa in timpul redresarii. Pentru aceasta eventualitate, inginerii au instalat un sistem de balize de jur imprejurul epavei, ca sa impiedice poluarea apei. Intre timp, localnicii au privit totul ca pe un spectacol in premiera mondiala.

Remarcabil este si pretul operatiunii, care se apropie de un miliard de dolari si este suportat de compania care detinea vasul. Dupa ce va fi repusa pe linia de plutire, Costa Concordia va fi tractata spre un port si dezmembrata. Va fi ultimul capitol al tragediei in care au murit 32 de oameni si pentru care principalul suspect, capitanul Francesco Schettino este inca judecat.

VIDEO PROTVPLUS.RO