Capitala devine un lux pentru proprietarii de maşini vechi. De când se aplică noua vinietă


Ultimul update: Luni 21 Octombrie 2019 19:58
Data publicarii: Luni 21 Octombrie 2019 18:44
Categorie: Stiri actuale

Staţi în Capitală sau aveţi treabă pe aici, dar circulaţi cu o maşină mai veche? Pregătiţi-vă să plătiţi chiar dacă autoturismul este înmatriculat în Bucureşti sau în orice alt oraş.

Primăria Capitalei nu lasă loc de negocieri în privinţa viitoarei taxe pentru autoturisme.

O vor plăti toţi şoferii, cu excepţia celor care au vehicule puţin poluante ori conduc maşinile instituţiilor publice. Autoturismele vechi, încadrate până la Euro 2, nu mai au voie în centru. Iar proprietarii, celor cu euro 3 sau 4, trebuie să achite viitoare taxă pentru a putea circula în tot oraşul. Cea mai scumpă vinietă este de 1900 de lei pe an.

Maşinile cu normele de poluare Non Euro, Euro 1 şi Euro 2, în jur de 300.000 în Bucureşti şi Ilfov nu vor mai avea voie să circule în zona centrală. În restul oraşului vor avea acces doar dacă proprietarii lor vor plăti vinieta Oxigen.

Maşinile euro 3 şi euro 4, adică acele autoturisme a căror producţie a început din 2000 şi s-a terminat prin 2009, vor avea voie peste tot cu plata taxei.

Zona centrală, numită Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, a fost stabilită de la Piaţa Victoriei la Nerva Traian şi din Cotroceni, până la splaiul Independenţei şi Buzești.

Propunerea Primăriei Capitalei presupune şi un program pentru toate aceste restricţii. Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 7 şi 22, cu excepţia sărbătorilor legale. În afara acestui program, circulaţi gratuit prin toate zonele Bucureştiului, indiferent de norma de poluare.

Nu plătesc vinieta Oxigen şi nu au restricţii de circulaţie maşinile euro 5, euro 6, cele hibride şi cele electrice.

Există excepţii şi pentru o serie de autoturisme şi vehicule fără să conteze vechimea sau norma de poluare. Este vorba despre motociclete, maşinile persoanelor cu dizabilităţi, cele care efectuează transmisiuni radio şi tv, dar şi cele ale instituţiilor statului: pompieri, MApN, SRI, STS, ANAF.

Norma de poluare o aflaţi din cartea maşinii sau de la RAR. Taxa o plătiţi doar dacă veţi folosi maşina, adică nu este introdusă automat la impozite.

Astfel au fost stabilite şi tarifele pentru o zi, o lună, 6 luni sau pentru un an. O vinietă de o zi costă 15 lei pentru maşinile cu normă de poluare până la euro 2. Euro 3 şi euro 4 plătesc 5 lei pe zi.

Vinieta Oxigen pe un an începe de la 500 de lei în cazul euro 4 şi ajunge la 1900 de lei pentru non euro.

Cei care nu respectă restricţiile şi vor circula fără viniete vor plăti amenzi de până la 2000 de lei. Toate aceste modificări ar trebui adoptate de Consiliul General şi abia după asta vor intra în vigoare chiar din prima zi a anului viitor.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16