Facilități de la stat pentru investitorii care creează noi locuri de muncă în zone defavorizate
O gură de oxigen pentru firmele care vor să acceseze ajutorul de stat, acordat investiţiilor care creează noi locuri de muncă, mai ales în zonele defavorizate.
Guvernul a emis, de curând, o hotărâre care prevede câteva facilităţi noi. Din păcate, programul a avut perioade lungi de întrerupere, timp în care investitori importanţi şi-au mutat afacerile în alte ţări.
La Băile Felix, în apropierea unui complex balnear, un investitor a început construcţia unui spital ultra modern pentru afecţiuni neurologice. Resortul va avea 140 de paturi şi o bază de tratament.
Ca să obţină ajutorul de stat, trebuie să ajungă la numărul de angajaţi pe care şi i-a asumat la semnarea acordului, să le acorde cel puţin salariu mediu şi să-i păstreze 5 ani.
Jan Podilă, investitor Băile Felix: "Am primit o finanţare de 50 la sută, contribuţia guvernului, şi 50 la sută este partea noastră. Partea cea mai dură, pe care o pune guvernul, este că, după 5 ani după ce ai pornit investiţia, guvernul, prin taxele care le plăteşti, impozite şi tot, vrea să îşi recupereze banii care ţi i-a dat, ceea ce pentru noi ridică nişte probleme."
Iniţial, în 2014, ajutorul de stat se acorda la o investiţie de 10 milioane de euro. Suma a scăzut abia în 2018 la 3 milioane de euro, iar de anul acesta la un milion. Condiţiile s-au relaxat prea târziu, spun specialiştii, şi am pierdut investitori importanţi.
Dacian Palladi, consultant economic: "Există o concurenţă, între ţările europene, în ceea ce priveşte politica ajutoarelor de stat. Sunt investiţii, ale localnicilor şi ale străinilor, în mod expres, în domenii considerate importante, prioritare şi cu potenţial avantaj pentru economia statului respectiv. Avem situaţii în care unele state s-au mişcat mai repede, mai bine, mai inteligent, mai eficient decât noi."
De un ajutor de stat substanţial a beneficiat şi o altă investiţie importantă, de peste 53 de milioane de euro, a unui grup francez. Compania construieşte în Parcul Industrial din Oradea o fabrică de componente auto pe aproape 10 hectare.
Alina Silaghi, director Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea: "Echipamentele sunt în jur de 40 de milioane de euro, iar ajutorul de stat este de 50 la sută".
Reporter: "Cate locuri de muncă o să asigure? "
Alina Silaghi: "200 de locuri de muncă. Discutăm aici de ingineri foarte bine specializaţi."
Tot în Oradea, beneficiază de ajutor de stat un investitor care va ridica, un hotel de 4 stele cu zece etaje.
Ajutoarele de stat variază între 10% şi 50% din cheltuielile eligibile ale investiţiei, dar nu mai mult de 37,5 milioane de euro, în funcție de regiunea în care se realizează.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, investitii, investitori, ajutor de stat,
Dată publicare:
26-09-2019 19:39