De mai bine de o săptămână, Spania, Franța, Italia, dar și Belgia ori Germania, se topesc sub un val de caniculă neobișnuit pentru începutul verii!

În Franța și în Peninsula Iberică s-au înregistrat sâmbătă temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Chiar și în Marea Britanie este cald, ca în Caraibe.

Nu s-au mai măsurat aici asemenea temperaturi din anii '70.

Celebra fântână arteziană Trocadero din Paris s-a transformat într-o piscină pentru sute de localnici, veniți aici să se răcorească și să scape de canicula care a lovit Capitala Franței. Potrivit meteorologilor, a fost cea mai fierbinte zi de iunie din ultimii 70 de ani, cu temperaturi care au atins 40 de grade Celsius.

Marc Noden, turist din Manchester: „Suntem aici de câteva zile, așa că am făcut tot ce aveam în plan să facem, cu multă apă și multe înghețate.”

Tom Wilbur, turist din Washington„Este prima mea vizită în Paris, așa că încercăm să ne descurcăm (cu canicula), bem multă apă, folosim protecție solară și stăm la umbră, dar e cald.”

Sunt și localnici cărora căldura le este pe plac.

Luc Portal, localnic: „Aș prefera o zi foarte caldă în locul uneia foarte reci. Prefer soarele în locul ploii și al zăpezii. Mai mult decât atât, nu e chiar un val de căldură, așa că nu mă deranjează. E o ocazie bună să ieșim și să ne bucurăm de vreme. Îmi place, ca să fiu sincer.”

Încălzirea globală e de vină

Și în Barcelona, localnicii și turiștii s-au înghesuit pe plajă, din cauza temperaturilor de până la 40 de grade Celsius. De vină este încălzirea globală, spun tot mai mulți.

Marie Terquis, turist francez: „Cred că acest val de căldură e alarmant. Putem vedea consecințele schimbărilor climatice. Trebuie să găsim soluții pentru viitor. Nu putem să continuăm așa. Avem recorduri de temperatură, ceva ce nu s-a mai întâmplat niciodată, cum ar fi cele 37 de grade din Paris. Sunt vești foarte alarmante.”

Abdel Ali, turist din Maroc: „E prima oară când vin în Barcelona. Nu mă așteptam la căldura asta. Cred că de vină e încălzirea globală pentru căldura din Europa și din toată lumea. Trebuie să respectăm mediul.”

Canicula și vântul care își tot schimbă direcția sunt de vină pentru numeroase incendii de vegetație, izbucnite cu precădere în nord-vestul Spaniei. Peste 1,700 de oameni din 13 sate au fost evacuați, din cauza focului.