Canicula a venit la pachet cu vremea rea. Serviciul de ambulanță, copleșit de telefoanele românilor afectați de căldură
Canicula care s-a instalat în România a venit la pachet cu un cod galben de vijelii și vreme rea în mai bine de jumătate de țară.
Marți, sudul a dat în clocot, iar în anumite zone, temperatura resimțită a fost de 40 de grade.
Și în Capitală a fost cuptor, iar spre după-amiază, după o ploaie de câteva minute, s-a creat un efect de seră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
38 de grade la umbră. Aceasta a fost maxima zilei în București. La serviciul de ambulanță telefoanele au sunat neîncetat.
Ce spune o femeie afectată de canicula din România
Printre cei care au avut nevoie de ajutor a fost și o femeie de 71 de ani. Fiul ei a fost alertat de vecini.
Femeie: „Cu tensiunea am probleme.”
„- De ce ați ieșit afară pe vremea asta?”
Femeie: „Mă duceam la doctor... am programare.”
Femeia are mai multe probleme de sănătate, iar medicii spun că temperaturile ridicate îi pot agrava starea.
Medic: „La vârstă dânsei, este și hipertensivă, acum am găsit-o cu tensiune 17. Dânsa a spus acum că s-a împiedicat, că e cald, că a amețit, că nu a băut apă”.
Și cei sănătoși simt un disconfort uriaș la asemenea temperaturi, asociat cu o stare de nervozitate.
Pentru cei care au mers pe stradă a fost un calvar. Suprafețele s-au încins sub soarele dogorâtor.
Un autoturism a fost parcat la soare mai bine de șase ore. Termometrul a arătat că suprafața mașinii a crescut la peste 50 de grade.
Sfaturile doctorilor în timpul temperaturilor ridicate
Doctorii vin cu sfaturi clare în ceea ce privește hidratarea.
Dr. Alis Grasu, manager SABIF: „Se va evita consumul de băuturi alcoolice, băuturi cu conținut de cofeină și foarte dulci. Acestea cresc duiureza, elimină apa din organism, accentuând deshidratarea. Băuturile alcoolice îngreunează capacitatea organismului de a se adapta la variațiile de temperatură, îngreunează lupta organismului cu aceste temperaturi ridicate.”
Aerul cald care a venit dinspre Africa va sta trei zile în România. De altfel, Europa întreagă este năucită sub o cupolă de căldură, care se mișcă de la vest la est.
Practic, aerul cald care ar trebui să se ridice este ținut la sol, de o masă de aer cu o uriașă persiune. Astfel, aerul extrem de fierbinte este blocat deasupra unei anumite zone, iar curenții de convecție îl suflă înapoi la pământ, ca un ventilator.
Însă România a fost străbătută și de o masă de aer rece.
Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate termică cu vânt pentru mai bine de jumătate de țară. În Capitală, în câteva minute, vremea s-a schimbat brusc.
Cerul a fost acoperit de nori negri și a plouat câteva minute, apoi tot orașul a părut o seră imensă. Vântul a provocat și pagube.
Europa, năucită de căldură
Europa întreagă este năucită sub o cupola sau un dom de căldură, în formă literei grecești Omega, care se mișcă de la vest la est. Vipia face zeci de victime zilnic.
Practic, aerul cald care ar trebui să se ridice este ținut la sol, de o masă de aer cu o uriașă presiune. Astfel, aerul extrem de fierbinte este, practic, blocat deasupra unei anumite zone, iar curenții de convecție îl suflă înapoi la pământ, ca un ventilator.
Roxana Bojariu, climatolog: „E vorba de o dezvoltare foarte puternică a unui câmp de presiune înaltă. Favorizează mișcarea aerului de sus în jos și asta înseamnă că, practic, păstrează căldură în acea zona și tocmai aici intervine fenomenul acesta de amplificare a valului de căldură.”
Și mai grav, în interiorul cupolei pot avea loc fenome meteo extreme, care nu pot fi prevăzute.
Bojariu: „Se produc instabilități foarte mari și poți să ai furtuni foarte puternice cu intensificări de vânt mari. Chiar și cu generare de tornade. E ceea ce am observat în Normandia, unde cerul era foarte senin. Practic a fost un vârtej.”