De câte ori pe zi spălăm dinții și ce paste folosim, pentru a împiedica inflamarea gingiilor
Inflamația este răspunsul organismului uman la agresiuni. Pe cât de bună este o reacție acută, pe atât de nocivă devine cronicizarea ei. Iar exemplul cel mai la îndemână este gingia inflamată, care poate distruge rădăcina dintelui.
La două ore după cea mai recentă masă, cavitatea orală se repopuleaza cu bacterii. Igienizarea le ține numărul în control. În lipsa acesteia, bacteriile încep să comunice între ele și devin agresive.
Acad. Octavian Popescu, microbiolog: „Bacteriile se protejează făcând biofilme, or biofilmele sunt foarte greu de atacat. În momentul în care s-a creat biofilm, antibioticul nu mai acționează.”
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Iar mineralele din salivă se depun pe dinți și formează așa-numitul tartru. Care este, de fapt, o structură poroasă, spațiu perfect pentru bacterii. Odată ce apare, va agresa gingia.
Dr. Ioana Avram, medic dentist: „Sângerarea e primul semn al inflamației și al gingivitei, care poate fi localizată sau generalizată. Prin detratraj, un stadiu incipent al gingivitei este reversibil și atunci lucrurile revin la normal.”
Acest lucru se întâmplă dacă igiena este corectă și zilnică. Igiena menține în stare bună 3 structuri: gingia, ligamentele și osul alveolar care, împreună, formează așa-numitul parodonțiu.
Dr. Ioana Avram, medic dentist: „Dacă periajul de dimineață are rolul de a stimula circulația la nivelul gingiei, periajul de seară este foarte important pentru că îndepărtează resturile alimentare care, lăsate peste noapte, favorizează inflamatia gingiei și caria.”
Deoarece noaptea în cavitatea orală nu intră oxigen, cantitatea de salivă este mică. Tocmai am descris condițiile perfecte pentru bacterii.
Dr. Ioana Avram, medic dentist: „Sunt tot felul de paște terapeutice care au în compoziția lor bicarbonat, care împiedică depunerile, prin folosirea pe termen lung, pentru că rezultatele nu apar peste noapte. Pe termen lung, paste de dinți cu bicarbonat, paste de dinți cu aloe vera, paste de dinți cu argilă activă, toate având rol de menținere a sănătății gingivale, pentru că de acolo pleacă sănătatea dentară.”
Există, de asemenea, periuțe special concepute pentru a preveni problemele gingivale, în condițiile periajului regulat, de două ori pe zi. Apa de gură completează igienizarea zilnică și protejează gingiile.