Când ar putea ajunge în România primele doze de vaccin împotriva Covid-19, de la Pfizer

Ultima actualizare: 10-11-2020 13:44
Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer are o e...
Klaus Iohannis: Prima tranșă a unui vaccin anti-...
Mărturia unei tinere care s-a vaccinat împotriva...

Livrarea vaccinului dezvoltat de compania Pfizer, în colaborare cu Biontech, a fost negociată la nivelul Uniunii Europene, pentru 200 de milioane de doze, la care se poate adăuga un lot suplimentar de încă 100 de milioane de doze.

Potrivit unui comunicat al producătorului Pfizer, loturile de vaccin anti-coronavirus care vor ajunge în Uniunea Europeană sunt fabricate în laboratoarele Biontech din Germania, respectiv cele Pfizer din Belgia.

Toate promoţiile de Black Friday 2020. Intră AICI ca să nu pierzi reducerile momentului!

Producătorul a stabilit cu reprezentanții UE ca primele livrări pentru vaccin să înceapă la sfârșitul acestui an, în decembrie 2020.

Având în vedere politica unitară a Uniunii Europene, ai cărei oficiali au anunțat că vor trimite dozele de vaccinuri în același timp în toate țările europene, aceasta înseamnă că vaccinul de la Pfizer ar putea ajunge în România în prima parte a anului 2021.

Detaliile contractului vor fi negociate în următoarele zile, de către Pfizer cu UE, precizează producătorul de medicamente în comunicat.

Dacă producătorul farmaceutic va primi aprobarea de reglementare pentru dozele-candidat de vaccin, Comisia Europeană va aloca dozele de vaccin către cele 27 de state membre ale UE.

„Acordul anticipat al Pfizer și BioNTech cu Comisia Europeană este un pas important înainte în obiectivul nostru comun de a avea milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 disponibile pentru populația vulnerabilă înainte de sfârșitul anului. Dorim să mulțumim Comisiei Europene pentru angajamentul și încrederea în eforturile noastre de dezvoltare”, a declarat Albert Bourla, președintele Pfizer.

„Ne-am activat lanțul de aprovizionare, în facilitățile noastre din Belgia, și începem să producem astfel încât vaccinul nostru să fie disponibil cât mai curând posibil, dacă studiile noastre clinice se dovedesc a fi reușite și se acordă aprobarea de reglementare” a precizat acesta.

Cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a precizat că va onora cea mai mare comandă de produse farmaceutice, de până acum.

„În calitate de companie fondată chiar în inima Europei, ne bucurăm că am încheiat discuțiile avansate cu Comisia Europeană, pentru cea mai mare comandă inițială a noastră până în prezent. Scopul nostru este să dezvoltăm un vaccin sigur și eficient pentru a contribui la oprirea acestei pandemii în Europa și în întreaga lume. Decizia de astăzi este o ilustrare suplimentară a modului în care colaborarea și solidaritatea pot ajuta la abordarea unei crize globale de sănătate ca și comunitate internațională ”, a spus Sahin.

Vaccinul anticoronavirus dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer și firma germană de biotehnologie BioNTech are o eficiență de peste 90%, potrivit unei analize intermediare a unei comisii independente de evaluare. În studiul Pfizer, din cele 44.000 de persoane monitorizate au existat până în prezent 94 de cazuri de Covid-19 la persoane care nu au fost infectate anterior.

Mai puțin de 9 dintre aceste cazuri au fost printre persoanele care au primit două doze de vaccin, un semnal puternic al eficacității acestuia.

Datele nu sunt încă publice sau evaluate de alți cercetători, iar comunicatul de presă al companiei nu a putut fi prezentat unor experți externi în condițiile existenței unui embargo în acest sens.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO