Campania de donatii pentru “Cumintenia Pamantului” s-a incheiat. Ce solutii are Guvernul, dupa ce suma necesara NU s-a strans

Dată publicare: 30-09-2016 16:38
Dată actualizare: 03-10-2016 07:02


Final nu tocmai fericit pentru subscriptia publica in vederea achizitionarii sculpturii “Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi. Fiindca nu s-au strans banii, premierul ia in considerare prelungirea subscriptiei.

Comunicatul oficial arata ca subscriptia publica a reusit sa adune doar 1.163.032 euro din cele 6 milioane necesare pentru cumpararea operei lui Constantin Brancusi, subcriptia incheindu-se vineri, 30 septembrie. Peste 200.000 de euro s-au strans pe site-ul campaniei, 748.350 de euro au fost virate prin transfer bancar in conturile Ministerului Culturii si peste 145.000 de euro prin SMS.

Alte 67.526 de euro au fost stransi prin intermediul eMag. De asemenea, 1 din 6 participanti la festivalul Electric Castle a donat pentru „Cumintenia Pamantului”. In schimb, o donatie de 100 de euro facuta de Ambasada Rusiei a generat un adevarat scandal.

Cumintenia Pamantului la Electric Castle

Citeste si: Mostenitorii "Cuminteniei Pamantului" se simt jigniti. Ce se intampla daca romanii nu strang cele 6 milioane de euro

In campanie s-au implicat peste 100.000 de donatori (persoane fizice si firme) iar Guvernul le multumeste tuturor in comunicatul de presa – insa recunoaste si ca acum trebuie gasita o solutie pentru cumpararea “Cuminteniei”. Pretul convenit intre mostenitorii lui Brancusi si Guvern este de 11 milioanbe de euro, din care Guvernul s-a angajat sa plateasca 5 iar restul trebuia sa fie strans prin subscriptie.

Mai avem o luna la dispozitie pana cand trebuie sa achizitionam lucrarea lui Constantin Brancusi, iar, in acest interval, analizam toate variantele posibile. Vom reveni in cel mai scurt timp cu planul de actiune", a declarat Corina Suteu, Ministrul Culturii.

Ulterior, premierul Ciolos a postat un clip in care, dupa ce le multumeste celor ce au donat, afirma ca ia in considerare prelungirea subscriptiei.

De-a lungul timpului, Guvernul a ezitat sa precizeze ce se va intampla daca nu se strang cele 6 milioane de euro. In martie, premierul spunea la Pro TV la “Dupa 20 de ani”, ca „daca nu se aduna suma, inseamna ca impreuna am decis sa renuntam la aceasta opera.” Iar in mai, intrebat cum vor fi returnati banii donati prin SMS, daca nu se vor strange sumele necesare pentru achizitionarea sculpturii, purtatorul de cuvant de atunci al executivului, Dan Suciu a raspuns: "Noi plecam de la premisa ca strangem banii respectivi, de aceea facem toate mecanismele si stabilim toate motoarele de strangere a fondurilor. (...) Sa plecam de la premisa ca strangem banii - de aceea facem aceasta campanie”.

In iunie, acelasi Suciu anunta ca in situatia in care, la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. Banii vor fi restituiti insa abia in 2017, Guvernul avand la dispozitie pentru elaborarea unei hotarari in acest sens data de 31 decembrie 2016.

Parlamentarii au venit cu o alta solutie, si anume ca Ministerul Finantelor Publice sa fie autorizat sa emita obligatiuni de stat pentru cumpararea sculpturii.

Dupa ce in urma cu o luna, vorbeau despre posibilitatea de a da statul in judecata daca nu vor primi cele 11 milioane de euro, mostenitorii au acum incredere ca statul va face rost de toata suma. Avocatul mostenitorilor spune ca aceasta "este varianta si legala si cea mai simpla pentru toate partile implicate in aceasta tranzactie. Suntem increzatori ca se va gasi o solutie in sensul rezolvarii amiabile a acestei tranzactii".

Conform ordonantei de urgenta nr 10/2016, chiar daca pana la 30 septembrie nu s-au strans 6 milioane de euro din donatii, guvernul mai are la dispozitie inca o luna pentru a gasi o solutie. Abia daca pana la 31 octombrie, statul nu va semna contractul de vanzare - cumparare, banii vor fi inapoiati donatorilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO