Camere in care se aud voci si cranii plutitoare, "exponatele" de la Targul de arta contemporana din Londra
Unul dintre cele mai mari targuri de arta contemporana, deschis la Londra, nu ii uimeste pe vizitatori doar cu picturi si sculpturi.
Instalatii electrice sau tehnologia imprumutata de la gadgeturi le permite creatorilor sa exploreze noi dimensiuni ale artei.
Patru cranii umane pictate "plutesc" deasupra unei tobe, in timp ce bete tinute de mani nevazute marcheaza ritmul. Performanta artistica si "automata" dureaza fix 7 minute si 18 secunde, apoi se reia interpretarea.
Este doar unul dintre exemplele de sculpturi cinetice hi-tech, prezentate la targul de arta contemporana Frieze, din Londra.
Estelle Lovatt, critic de arta: "Includ instalatii electrice in creatiile lor, folosesc motoare si neoane... E incredibil, nimeni nu si-ar fi imaginat ca va veni ziua in care arta sa se contopeasca in asemenea masura cu tehnologia."
Langa cateva farfurii rotitoare pe care se afla o radacina aurita, este expusa o alta creatie artistica, infatisand figurine sculptate in stil clasic, ce privesc cu atentie un... monitor.
Alessandro Bava, artist: "Folosesti tehnologia acasa, intr-un mod personal, in intimitatea camerei. Noi am vrut sa aratam cum poate fi folosita si intr-un mod total superficial, frivol, doar ca element de decor."
O artista din Cehia ii invita pe vizitatori intr-o camera unde se aud voci si tot felul de sunete.
Si iata si o creatie ciudata a unui artist brazilian, intitulata "Gemene siameze capilare". Opera e reprezentata de doua fetite gemene, in carne si oase, care se plimba prin expozitie, legate prin parul lor lung, impletit.