Deputatul Florin Popescu a scapat pentru moment de arest. Lista parlamentarilor APARATI prin vot de colegi
Pe Florin Popescu l-au ajutat, marti, colegii sai parlamentari, care nu au venit la munca pentru a vota solicitarea procurorilor.
Sedinta plenului s-a suspendat din lipsa de cvorum, iar termenul legal pana cand alesii ar trebui sa se pronunte expira miercuri. "Nu-i nimic, putem da votul si saptamana viitoare", sustin deputatii puterii. "Este o strategie care sa impiedice mersul anchetei", acuza opozitia.
Dupa cateva ore de dezbateri in plen, deputatii au incheiat brusc sedinta, chiar inainte de a se pronunta asupra solicitarii procurorilor privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului Florin Popescu. Fostul democrat-liberal a respirat usurat si nu s-a ferit sa stranga mana unora colegi.
Florin Popescu, deputat independent: "Nu sunt salvat. Eu sunt in continuare anchetat. Nu imi spuneti mie ca sunt mort si m-a salvat cineva. O amanare este o amanare, nu este o salvare."
Cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive se afla pe mesele alesilor din 28 aprilie, iar miercuri expira termenul pana la care parlamentarii ar fi trebuit sa dea un vot. Presedintele de sedinta a sustinut insa ca regulamentul Camerei Deputatilor nu este astfel incalcat.
Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte Camera Deputatilor PSD:
"Este un caz de forta majora, cum e campanie elctorala, astfel incat daca votam saptamana viitoare, nu e nicio drama."
Parlamentarii PPDD, PDL si PNL au anuntat ca vor vota in favoarea procurorilor si au acuzat actuala putere ca fac zid de protectie in fata senatorilor si deputatilor cu dosare penale.
Cristina Popocora, deputat PNL: "Vedem ca e o strategie. La fel au facut si saptamana trecuta la Senat, in cazul senatorului Isaila."
Elena Udrea, deputat neafiliat: "Nu stiu ce s-a intamplat. inteleg ca partidele au stabilit sa nu se prezinte la vot."
Florin Popescu este acuzat ca la alegerile locale din 2012, in perioada in care era presedinte al PDL Dambovita, s-ar fi folosit de influenta sa pentru a cere unui om de afaceri 70 de tone de pui grill, pe care ulterior i-ar fi impartit in campania electorala.
De la inceputul anului, senatorii si deputatii au tergiversat sau au respins solicitarile procurorilor de ridicare a imunitatii si in alte cazuri cum ar fi cel al deputatului Vlad Cosma, al fostului ministru al finantelor, deputatul Daniel Chitoiu sau al senatorului Varujan Vosganian.
Parlamentarii fac "zid" intre ei, impotriva cererilor DNA
-► Cea mai recenta respingere in Parlament a unei cereri de ridicare a imunitatii unui parlamentar a avut loc in martie. Camera Deputatilor a respins prin vot secret solicitarea privind incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu. Au votat impotriva solicitarii de incepere a urmarii penale 248 de deputati, iar in favoarea cererii s-au inregistrat 108 voturi. De asemenea, trei voturi au fost anulate.Directia Nationala Anticoruptie a cerut Procurorului general al Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor. Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de Ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor. in referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF.
-► Pe 17 februarie, Camera a respins, prin vot secret, ridicarea imunitatii deputatului PSD Vlad Cosma. Cererea ministrului Justitiei referitoare la incuviintarea arestarii lui Cosma a intrunit 105 voturi favorabile, iar 222 deputati au votat impotriva. Ca si in cazul lui Popescu, Comisia juridica a respins, inaintea sedintei de plen, cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Vlad Cosma. Prim-ministrul Victor Ponta a votat primul, in plen, in privinta cererii Ministerului Justitiei de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, urmat de membrii Cabinetului sau, deputati.Vlad Cosma si tatal sau, Mircea Cosma, sunt urmariti penal pentru trafic de influenta, fiind acuzati de DNA ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni ale caror firme au contracte cu CJ Prahova, denuntatori in cauza. Firmele controlate de toti cei trei sunt urmarite penal in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar in care sunt inculpati Razvan Alexe, dar si fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, alaturi de alti oameni de afaceri din Prahova.
-► Un alt caz similar este cel legat de ministrul liberal Varujan Vosganian. DIICOT a cerut procurorului general, in 3 septembrie 2013, sa sesizeze Senatul, respectiv seful statului cu cereri de incepere a urmaririi impotriva fostilor ministri ai Economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu, pentru ca acestia l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae si ar fi folosit Romgaz in interesul Interagro. Procurorul sef al DIICOT a solicitat atunci procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) sa sesizeze Senatul pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator la acel moment, care ocupa si functia de ministru in cadrul Ministerului Economiei, pentru complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Economiei, se preciza intr-un comunicat de presa al DIICOT. Aceasta solicitare a fost respinsa, in 7 octombrie 2013.-► Un alt parlamentar in cazul caruia Legislativul a respins arestarea solicitata de Justitie este Ion Stan. Solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a lui Stan a fost respinsa prin vot, la 21 decembrie 2012, de plenul Camerei Deputatilor, desi Comisia juridica a Camerei Deputatilor votase anterior pentru incuviintarea arestarii preventive a inculpatului. Avand in vedere circumstantele legate de imunitatea parlamentara, procurorii au dispus fata de Ion Stan masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, pe o durata de 30 zile. Durata masurii preventive a fost prelungita succesiv. Deputatul Ion Stan a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca ar fi pretins sume importante de bani in schimbul carora s-ar fi angajat fata de omul de afaceri Nicusor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorala, ca ii va obtine contracte cu statul.-► De asemenea si spre finalul legislaturii trecute au fost respinse doua solicitari de avizare a inceperii urmaririi penale. Camera Deputatilor a respins, in 11 septembrie 2012, solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.
In cazul lui Victor Paul Dobre s-au inregistrat 47 de voturi "pentru" ridicarea imunitatii si 183 de voturi "impotriva". Pentru ridicarea imunitatii lui Laszlo Borbely s-au inregistrat 53 de voturi "pentru" si 181 de voturi "impotriva".
In cazul lui Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, era vorba despre doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata, iar in cazul lui Victor Paul Dobre, solicitarea viza o adresa catre Curtea Constitutionala prin care precizau ca MAI nu-si poate asuma numarul de alegatori inscrisi pe liste pentru referendumul de demitere a lui Traian Basescu.
-► Cea mai recenta incuviintare a arestarii preventive a unui deputat a avut loc in Parlament pe 27 decembrie 2013, in cazul deputatului Gheorghe Coman, actualmente condamnat pentru ca a primit bani si o sticla de whisky in schimbul mentinerii in functie a unui sef din Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau. Potrivit procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada noiembrie - decembrie 2013, Gheorghe Coman, folosindu-se de influenta conferita de functia de conducere detinuta in cadrul formatiunii politice din care face parte (Partidul Conservator), i-a solicitat unui denuntator, in schimbul mentinerii acestuia in functia publica de director executiv adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Buzau, diverse servicii precum si foloase materiale necuvenite. -►De asemenea, Parlamentul a incuviintat cererea Justitiei in cazul fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul Transformatorul si incarcerat in Penitenciarul Iasi. Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei. Fenechiu, in varsta de 48 de ani, a fost presedintele PNL Iasi din 2004, din 2008 a detinut functia de vicepresedinte al PNL la nivel central, iar dupa decizia instantei a demisionat din PNL. Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de sapte luni, pana in iulie 2013, cand s-a retras din aceasta functie ca urmare a condamnarii in prima instanta in dosarul "Transformatorul".-► Parlamentul urmeaza sa se pronunte si in cazul senatorului PSD Marius Isaila, pentru care s-a cerut incuviintarea arestarii preventive. Acesta era asteptat, pe 29 aprilie, la audieri la Comisia juridica, pentru a-si exprima un punct de vedere. El nu a venit, desi fusese prezent in cursul diminetii respective in Senat, la sedinta Comisiei de buget-finante. Decizia in cazul solicitarii de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Marius Isaila a fost amanata prin decizia majoritatii membrilor prezenti. Procurorii spun ca solicitarea de arestare preventiva a lui Isaila este justificata de faptul ca au fost constatate "repetabilitatea actelor infractionale, intinderea acestora in timp (2012 – 2014), modalitatea concreta de savarsire a infractiunilor – prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficarii influentei, modalitatea conspirata de a aborda discutiile cu tematica infractionala (in toalete, prin dezbracarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatura de inregistrare, dialog in soapta insotit de gestica), precum si incercarile de a sterge urmele infractiunilor prin redactarea unor contracte false care sa creeze o alta aparenta decat realitatea primirii unor sume de bani".De asemenea, DNA sustine ca Isaila a incercat sa afle date nedestinate publicitatii, despre posibile cercetari ce s-ar fi putut efectua fata de persoana sa de catre organele judiciare. Procurorii precizeaza ca Marius Isaila a ocupat o serie de functii in sistemul public de finante, fiind director in Administratia Financiara sector 5, director adjunct al Directiei de Control din cadrul ANAF, sef serviciu in Ministerul de Finante, la Oficiul de Plati si Contracte PHARE, pentru ca din decembrie 2012 sa fie ales senator.
In 2012, Isaila ar fi solicitat o mita de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni in solutionarea favorabila a controlului ANAF, el fiind la acel moment sef serviciu in Ministerul Finantelor. Actualul senator PSD, alaturi de consilierul sau stefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, in vreme ce un intermediar al mitei a obtinut 20.000 de euro din suma totala. Intermediarul, Catalin Cristescu, era comisar in cadrul Garzii Financiare si reprezenta legatura cu omul de afaceri Lucian Timofanovici, detinator al firmei SC Dave Research SRL.
Un alt caz care ar putea ajunge in discutia Parlamentului, in varianta in care ar castiga alegerile partiale din 25 mai este cel al fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, in prezent candidat PSD la Camera Deputatilor, in Colegiul 2 din Satu Mare. De altfel, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminica, ca Silaghi se va inscrie in partid pentru a putea candida.
Silaghi a mai fost deputat de Satu Mare din partea PNL, iar DNA a solicitat atunci Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale impotriva sa pentru trafic de influenta, infractiune pe care ar fi savarsit-o in timpul mandatului de ministru al Transporturilor.
Procurorii DNA l-au acuzat ca, in cursul anului 2012, i-ar fi cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi s-ar fi angajat, in schimbul serviciului cerut lui Iordache, sa intervina la functionari din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor pentru ca institutia sa efectueze in termen platile aferente contractelor incheiate cu societatea Romstrade, dar si pentru continuarea derularii contractelor, desi termenele lucrarilor erau intarziate. Procurorii au mai sustinut ca, in 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro.
Silaghi a renuntat la postul de deputat in 3 septembrie 2013, in schimbul continuarii mandatului de europarlamentar preluat de la Cristian Busoi, numit sef al CNAS. Dobandirea calitatii de europarlamentar a dus la tergiversarea cercetarilor facute de DNA, care a fost nevoit sa se adreseze Parlamentului European pentru ridicarea imunitatii, cerere inca nesolutionata.
O noua alegere a sa in Parlament ar face necesara si o noua procedura de avizare a urmaririi penale. Din aceasta perspectiva, desi se afla pe lista PNL pentru alegerile partiale, a optat pentru PSD.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, dna, deputati, mita, Parlament, coruptie, Florin Popescu,
Dată publicare:
06-05-2014 09:44