Cand e vorba de lege, alesii isi amintesc ca sunt "in slujba neamului". Planul prin care vor sa scape de anchete si cercetari
Parlamentarii vor din nou sa fie mai presus de lege. Asa ca se pregatesc sa rescrie Codul Penal si sa scape de situatiile de incompatibilitate si de anchetele in care sunt cercetati pentru coruptie.
Senatorii si deputatii sunt deranjati ca, potrivit legii, sunt asimilati functionarilor publici si raspund in justitie intocmai ca orice angajat de rand.
"Noi suntem in slujba neamului, nu a vreunei unitati publice", sustin alesii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intr-o dezbatere la care au participat juristi si reprezentanti ai societatii civile, cativa deputati au ridicat o problema ce-i nemultumeste pe multi dintre ei. Parlamentarii ar vrea ca in noul Cod Penal sa scrie negru pe alb ca alesii neamului nu sunt functionari publici.
Eugen Nicolicea, ministrul pentru relatia cu Parlamentul: "In serviciul Camerei Deputatilor sunt functionarii de la Camera si nu parlamentarii, in serviciul Senatului sunt parlamentarii, nu senatorii".
28 de parlamentari sunt cercetati pentru fapte de coruptie si 32 dintre ei au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate. Chiar unii dintre cei cu probleme penale au sustinut ca nu ar trebui sa fie trasi la raspundere daca isi angajeaza rudele la cabinetele parlamentare si le platesc din bani publici. Asta pentru ca alesii nu considera normal sa faca parte din categoria functionarilor publici.
Rescrierea legii penale i-ar scuti pe parlamentari si de alte acuzatii de coruptie, precum luare de mita, trafic de influenta, fals, abuz in serviciu sau trafic de influenta. Si in decembrie anul trecut alesii au incercat sa modifice legea exact in acelasi scop.
Parlamentarii puterii vor ca pana la finalul anului sa elaboreze un document in care sa fie trecute toate situatiile de incompatibilitate pentru ei.