Cand e vorba de lege, alesii isi amintesc ca sunt "in slujba neamului". Planul prin care vor sa scape de anchete si cercetari


Ultimul update: Joi 17 Aprilie 2014 06:58
Data publicarii: Luni 14 Aprilie 2014 19:21
Categorie: Stiri Politice

Parlamentarii vor din nou sa fie mai presus de lege. Asa ca se pregatesc sa rescrie Codul Penal si sa scape de situatiile de incompatibilitate si de anchetele in care sunt cercetati pentru coruptie.

Senatorii si deputatii sunt deranjati ca, potrivit legii, sunt asimilati functionarilor publici si raspund in justitie intocmai ca orice angajat de rand.

"Noi suntem in slujba neamului, nu a vreunei unitati publice", sustin alesii.

Intr-o dezbatere la care au participat juristi si reprezentanti ai societatii civile, cativa deputati au ridicat o problema ce-i nemultumeste pe multi dintre ei. Parlamentarii ar vrea ca in noul Cod Penal sa scrie negru pe alb ca alesii neamului nu sunt functionari publici.

Eugen Nicolicea, ministrul pentru relatia cu Parlamentul: "In serviciul Camerei Deputatilor sunt functionarii de la Camera si nu parlamentarii, in serviciul Senatului sunt parlamentarii, nu senatorii".

28 de parlamentari sunt cercetati pentru fapte de coruptie si 32 dintre ei au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate. Chiar unii dintre cei cu probleme penale au sustinut ca nu ar trebui sa fie trasi la raspundere daca isi angajeaza rudele la cabinetele parlamentare si le platesc din bani publici. Asta pentru ca alesii nu considera normal sa faca parte din categoria functionarilor publici.

Rescrierea legii penale i-ar scuti pe parlamentari si de alte acuzatii de coruptie, precum luare de mita, trafic de influenta, fals, abuz in serviciu sau trafic de influenta. Si in decembrie anul trecut alesii au incercat sa modifice legea exact in acelasi scop.

Parlamentarii puterii vor ca pana la finalul anului sa elaboreze un document in care sa fie trecute toate situatiile de incompatibilitate pentru ei.

Tags: parlamentari, legi,

Efectele noului Cod Penal. Patru infractori eliberati inainte de termen au dat lovitura dupa lovitura in Bucuresti
O zi obisnuita de arest la domiciliu. Inculpatii pe care noul Cod Penal i-a scapat de inchisoare spun ca e o
VIDEO PROTVPLUS.RO