Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat definitiv de Înalta Curte în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. 

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020. Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales", se arată în minuta deciziei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, luni, sentinţa din dosarul în care fostul preşedinte al Senatului este acuzat menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil.

Călin Popescu-Tăriceanu mai are pe rol un dosar la Înalta Curte în care este judecat pentru că ar fi primit o mită de 800.000 de dolari în dosarul licenţelor Microsoft. Acesta a mai fost implicat şi într-un dosar legat de retrocedarea frauduloasă a Fermei Băneasa în care a fost achitat pentru mărturie mincinoasă.

În ianuarie 2020, Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de procurorii de la Parchetul General pentru abuz în serviciu.

În primă instanţă, Tăriceanu şi Cristian Marciu au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ÎCCJ. Ulterior, Parchetul General a făcut apel.

Parchetul General susţinea că, potrivit Legii nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator și a folosit fără drept această calitatea.

Faţă de Călin Popescu-Tăriceanu, procurorii reţineau că, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, fostul președinte al Senatului l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate, scrie Agerpres.

În martie 2020, Tăriceanu a fost audiat de procurori în acest caz, el declarând atunci că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, ei neavând atribuţii de funcţionari.

Cristian Marciu, incompatibil cu funcția de senator

În 2015, Cristian Marciu a fost declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a instanței. În ciuda verdictului dat de Înalta Curte, senatorul și-a păstrat funcția din Parlament.

Potrivit legii, Marciu trebuia să-și piardă funcția de senator și oricare altă funcție publică pe care o deținea, pierzându-și și dreptul să mai ocupe un astfel de post vreme de 3 ani. La doi ani după decizia Înaltei Curți, în martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului, la vremea aceea condus de Călin Popescu-Tăriceanu, să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu, lucru care nu s-a întâmplat. Tăriceanu a susținut că sesizarea ANI a fost trimisă Comisiei Juridice și că nu a primit un răspuns până și-a încheiat el mandatul.

Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă dată de judecători prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.