Cadrele medicale de la Infecțioase, primii români vaccinați împotriva Covid-19
Medicii și asistentele din secțiile de boli infecțioase care au intrat de la început în lupta cu noul virus vor fi primii vaccinați, posibil înainte de anul nou.
După aproape 10 luni de pandemie, angajații spitalelor, tot mai obosiți și traumatizați, așteaptă imunizarea.
Doi doctori de la Câmpia Turzii au demisionat și acuză că în spitalul lor, care nu era destinat pacienților cu COVID, au fost internați bolnavi cu noul virus, alături de cei cu alte afecțiuni.
Klaus Iohannis: ”S-a decis trimiterea unui prim lot simbolic și va veni unul mai mare în lunile următoare și vor continua până toată populația se va putea vaccina. Nu e obligatorie, dar prin această vaccinare pandemia se poate termina pur și simplu".
Nelu Tătaru: "Această cantitate simbolică noi o vom dirija către acele secții de boli infecțioase, fiind și primii care au intrat în luptă și ultimii care vor ieși din luptă în această pandemie".
Institutul Marius Nasta din Capitală, unul dintre cele mai mari spitale, a trimis deja listele cu angajații care vor să se vaccineze în prima etapă.
Cei care au refuzat imunizarea sunt angajați cu boli cronice, care vor să vadă prospectul vaccinului înainte de imunizare.
Beatrice Mahler: ”Am trimis formularele completate și în acel moment aproape toți colegii mei au susținut nevoia de vaccinare și s-au trecut pe lista. 95% dorim acest lucru”.
Medicii sunt obosiți după 10 luni de pandemie și așteaptă vaccinul cu speranță.
Dr. Dragoș Zaharia, medic primar pneumolog: ”Am vrea să revenim cât mai curând la normalitate și avem o speranță în campania de vaccinare, sperăm că o parte a populației să se vaccineze, măcar 30%, dar mă îndoiesc că se va atinge acest număr”.
Numărul de pacienți care se îmbolnăvesc zilnic e în continuare foarte mare. În ultimele 24 de ore avem peste 6.000 de noi cazuri, iar în secțiile de terapie intensivă sunt 1.267 de bolnavi, în condițiile în care la nivelul întregii țări mai sunt doar 293 de paturi libere. 430 dintre acești bolnavi sunt intubați.
11.977 de pacienți internați
43.109 pacienți se tratează acasă
164 de decese
Pe fondul supraaglomerării spitalelor covid, mulți pacienți ajung să fie tratați în celelalte spitale, alături de pacienți cu alte boli.
Un medic din Câmpia Turzii acuză că pacienții ar fi murit cu zile
Un medic din Câmpia Turzii acuză că în secția de medicină internă au fost internați în ultimele luni zeci de bolnavi infectați cu SARS-COV-2 alături de pacienți non covid.
Mai grav este că, potrivit medicului, acești bolnavi n-ar fi primit tratamentul eficient în această boală pentru că spitalul nu era suport COVID, iar unii ar fi murit cu zile.
După ce a scris pe Facebook despre aceste nereguli, medicul a demisionat. La scurt timp, un alt coleg și-a depus demisia.
Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii: ”Dacă erau acele situații în care nu puteau fi preluați la Cluj, atunci rămâneau până când Clujul îi putea prelua. Din păcate, m-am lovit de opoziția acestui doctor, care deși era șeful secției de Interne, nu a găsit soluțiile necesare pentru transformarea lui în secție suport Covid, deși intenția a fost și discuția la nivelul DSP și Prefectură. Sunt convins că motivul financiar este motivul care a adus la aceste inconveniente”.
Autoritățile se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare.
Organizația Mondială a Sănătății le recomandă tuturor celor care-și vor vizita familia de sărbători să poarte mască în interior și să ventileze bine spațiile pentru că există riscul unui al treilea val al pandemiei în 2021.