Bugetul României a fost adoptat „pe repede înainte”, acuză Opoziția. „Campioni la politică dar repetenți la economie”
Cu 254 din voturile celor 446 de senatori și deputați prezenți, bugetul României a fost votat în noaptea de miercuri spre joi.
Deși inițial, votul era programat pentru joi, ieri, după dezbateri, liderii coaliției de guvernare au decis să grăbească lucrurile.
Cei din opoziție acuză că din cauza vitezei, multe amendamente au fost respinse, fără să fie verificate în amănunt. De pildă, primarul Timișoarei susține că orașele mari vor pierde bani din cauza unei prevederi strecurate în legea bugetului de stat.
După două zile de discuții aprinse, cu proteste din partea opoziției, bugetul pe 2025 a fost adoptat, cu 254 de voturi pentru și 192 împotrivă.
De altfel, bugetul nu a fost criticat doar de opoziție, ci și de patronate și sindicate, iar experții Consiliului Fiscal au spus că veniturile au fost supraevaluate.
Claudiu Năsui, deputat USR: „Am fost campioni la politică, dar repetenți la economie. Fix aceeași poveste se repetă în fiecare an. Nu schimbați nimic la ea. Aceleași minciuni care se demonstrează a fi minciuni în cursul anului. Aceleași venituri umflate doar ca să justificați cheltuieli mai mari.”
George Simion, președintele AUR: „Sectoarele importante sunt nimicite în anul 2025, fără predictibilitate fiscală, fără a anunța cu o lună înainte ce va urma. Agricultura, construcțiile sunt grav afectate. ”
Tánczos Barna, ministrul Finanțelor: „Într-adevăr, bugetul nu a făcut posibilă indexarea în anul 2025. Ea este amânată, sper ca până când evoluția economiei să permită o recuperare a acestei amânări în momentul în care cifrele, veniturile să facă posibil acest lucru. Sunt mulți economiști în sală. Avem viziuni diferite. Dacă am fi la Ministerul Finanțelor, cu siguranță am concepe în mod diferit bugetul.”
Între timp, au apărut și nemulțumiri din partea primarilor. Un amendament despre care cei din USR spun că a fost introdus pe repede înainte, fără să fie verificat, prevede ca orașele cu venituri peste media națională să lase la bugetul de stat cu 15% mai mulți bani obținuți din impozitul pe venit al celor care locuiesc în acel oraș.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „A apărut pe ultima sută de metri un amendament, un amendament care încearcă să pedepsească orașele mari și performante din România. Amendament pe care eu îl numesc 'taxa pe hărnicie' și Timișoara va pierde 13 milioane de euro ”
Creșterea economică prevăzută în bugetul aprobat este de 2,5%, iar deficitul bugetar de 7% din PIB.