Bucuriile de Paște primite de refugiați și vârstnici în România
Oamenii cu suflet mare de la noi din țară au sărit în ajutorul ucrainenilor și acum în prag de Paște.
Zeci de copii au încondeiat ouă pentru prima oară în viața lor, într-un centru de refugiați din Botoșani și au primit și cadouri.
Acțiunea umanitară a fost organizată de pompierii de la ISU Botoșani și s-a extins și la câteva familii de pensionari greu încercate din județ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Bistrița-Năsăud, câțiva bucătari au pregătit bunătăți pentru cei nevoiași, în special pentru oamenii fugiți din calea războiului care nu au ce pune pe masă de sărbătorile pascale.
Între timp, 40 de refugiați, dintre care mai bine de jumătate copii, au încondeiat și au pictat ouă în culorile steagului Ucrainei într-un centru din localitatea Horodiștea din Botoșani.
O mamă care a venit cu fetele ei gemene în România la patru zile după ce a început războiul a spus: „Așteptăm să se termine războiul, să ne putem întoarce înapoi. A rămas tot acasă, casa, părinții, prietenii, rudele, neamurile.“
Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, a spus: „Am vrut să aducem, cât de cât, sărbătoarea Paștelui și în sufletele refugiaților și seniorilor din comunitate.“
Pompierii le-au oferit și daruri copiilor, iar cei mici, în semn de mulțumire, au recitat poezii.
Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani, a declarat: „Am fost alături de ei din prima clipă în care au făcut pasul spre siguranță. Deși nu vorbim aceeași limbă, împărtășim aceeași credință și avem aceleași obiceiuri.“
Și vârsnicii din comună au primit alimente, cu ocazia sărbătorilor pascale.
În Bistrița-Năsaud, trei bucătari s-au pus pe treabă și au gătit zeci de porții de carne la ceaun, de miel, vită sau porc pentru refugiați. Ca să simtă bucuria sfintelor paști au pregătit și câteva sute de ouă vopsite în coajă de ceapă cu frunze de trifoi.
„Ne-am adunat să gătim pentru cei nevoiași, pentru cei mai puțin norocoși ca noi veniți din Ucraina,“ a spus Honoria Rațiu, bucătar.
Toate aceste delicatese vor fi duse de localnici refugiaților care se află cazați în diferite zone din județ.