Bucureștiul se poate transforma în capitala copacilor căzuți, la un vânt puternic. Sunt deja pagube însemnate
Cu un vânt mai puternic Bucureștiul se poate transforma în capitala copacilor căzuți. Mulți au fost doborâți zilele trecute și au distrus zeci de mașini.
De vină sunt lucrările făcute în jurul lor, care le-au distrus rădăcinile, dar și lipsa avizelor de defrișare și tăiere. Sunt câteva mii de cereri depuse la Primăria Capitalei. Cetățenii care au casele ori mașini distruse după vijelie trebuie să dea în judecată administrația locală, pentru despăgubiri.
Recent, vântul puternic a doborât peste 60 de copaci, care au avariat peste 30 de maşini în Bucureşti.
Pagubele puteau fi limitate dacă cei uscați erau îndepărtați. Numai în sectorul 4 din Capitală au fost făcute 600 de solicitări de toaletare sau defrișare a arborilor uscați, însă nu a fost primit niciun aviz de la Primăria Generală. Asta, deși doar în acest an, în zonă s-au prăbușit 350 de copaci.
Locuitoare: „Creanga a căzut chiar în fața mea vineri, deci din acest motiv, sâmbătă și duminică am evitat plimbările. Pur și simplu nu mi-am dat seama, chiar în fața mea bătea vântul, nu m-am uitat, dar a căzut o creangă și părea destul de..”
Şoferii cu maşinile distruse de copacii căzuţi pot primi daune doar în urma unui proces de durată cu Administrația Domeniului Public. De exemplu, în acest moment, 22 de persoane au dat în judecată ADP Sector 2 din cauza mașinilor avariate de copaci. Iar în sectorul 4, Primăria a decis să achite din bugetul local pagubele. Peste 260.000 de lei a plătit primăria în acest an, pentru 22 de mașini.
Bărbat: „A căzut pe mașini, pe garduri, pe case și prin parcuri”.
Copacii sunt afectaţi și de şanţurile săpate pe trotuare şi asfalt.
Alex Oprița- Platforma de mediu pentru București: „Dacă ne uităm la arborii uscați de pe marginea drumurilor, ar trebui să ne uităm și la lucrările de reabilitare a trotuarelor făcute în ultima vreme, sau lucrările de montare ale unor aspersoare, în ultima vreme. De multe ori, acestea se fac fără supravegherea unor specialiști în teren, și ajung să taie rădăcinile arborilor, arborii nu mor imediat, dar peste 3-4 ani ne trezim cu ei că pică pe trotuar și ne întrebăm de ce.”
Primăria Capitalei a transmis că cererile de toaletare sunt aprobate mai greu pentru că sunt verificate cu atenţie, după ce în anii trecuţi aceste acţiuni erau făcute în exces.