Bucurestenii ar putea avea parc natural chiar in oras. Consilul General a votat ca Delta Vacaresti sa devina arie protejata
Consilierii municipali au adoptat joi, in unanimitate, un proiect de hotarare privind avizarea a peste 180 de hectare din fostul lac Vacaresti, care ar putea deveni astfel arie arie naturala protejata de interes national.
Statutul de parc natural urmeaza sa fie stabilit prin hotarare de Guvern, documentatia necesara cuprinzand si o hotarare a CGMB in acest sens. Prezent la sedinta CGMB, alpinistul Alex Gavan a aratat ca Bucurestiul este una dintre capitalele europene cu cea mai mica suprafata verde din Europa.
"Consider ca traim astfel un moment oarecum istoric, in sensul in care ne apropiem de finele a trei ani in care ceea ce incercam noi sa facem, cei de la Asociatia Parcul Natural Vacaresti, este sa oferim un plaman verde nesperat Capitalei. In momentul de fata Bucurestiul este una dintre capitalele europene cu cea mai mica suprafata verde din Europa si in acelasi timp este una dintre capitalele europene cu cel mai putin spatiu verde din Europa. Cred ca acest parc poate sa ne ofere cateva sute de hectare in plus de spatiu verde", a declarat Alex Gavan, potrivit Agerpres.
INFOGRAFIC: cum s-au schimbat spatiile verzi din marile orase ale Romaniei
Potrivit hotararii CGMB, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, documentatia necesara instituirii prin hotarare de Guvern a regimului de arie naturala protejata de interes national pentru Parcul Natural Vacaresti cuprinde atat studiul de fundamentare stiintifica, avizul Academiei Romane, cat si hotararea CGMB de avizare a suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aceasta arie naturala protejata.
Astfel, prin revizuirea studiului de fundamentare stiintifica si printr-o adresa a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor din 18 mai se confirma suprafata zonei ce urmeaza a fi declarata arie naturala protejata, respectiv a Parcului Natural Vacaresti, ca fiind de 182,99 ha.
Academia Romana, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis in mai 2013 un aviz favorabil de incadrare a Parcului Natural Vacaresti in categoria de arie naturala protejata tip parc natural. Potrivit Primariei Capitalei, pe baza punctului de vedere solicitat de Municipalitate pe 9 aprilie, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor a transmis pe 21 mai - in calitate de administrator al zonei - clarificarile legate de suprafata viitorului Parc Natural Vacaresti si sustinerea studiului de fundamentare.
In aceste conditii, in urma unei intalniri pe care primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a avut-o pe 21 mai cu reprezentantii Asociatiei Parcul Natural Vacaresti si responsabilii Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, s-a decis ca exista documente revizuite care permit reintroducerea pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti a proiectului de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti.
CGMB mai decisese in aprilie 2014, printr-o hotarare, avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala, dar printr-o adresa a Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti hotararea a fost suspendata de drept.
In urma cu un an, premierul Victor Ponta, prezent la inaugurarea Centrului de Observare a Parcului Natural Vacaresti, a anuntat ca Guvernul va sustine punerea in practica a oricarui proiect ecologist viabil. Premierul a dat asigurari ca proprietarii care detin terenuri in zona vor fi despagubiti si a mai spus ca o parte din banii alocati prin Programul Sectorial de Mediu, administrat de Ministerul Mediului, vor directionati pentru zona Parcului Natural Lacul Vacaresti.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, mediu, CGMB, arii protejate, delta vacaresti, ecologist, parc natural,
Dată publicare:
29-05-2015 10:39