Cum a devenit Delta Vacaresti un mare tomberon. Autoritatite isi paseaza responsabilitatile
Pentru ca intr-o zi Romania sa fie o tara curata, trebuie ca fiecare dintre noi sa isi doreasca o schimbare. Autoritatile sa aplice legea, oamenii sa nu mai arunce gunoiul pe jos, iar companiile de salubrizare sa faca intr-adevar curat.
Din pacate, foarte putin din toate acestea se intampla in viata reala.
O zona binecuvantata, in care s-au descoperit peste 90 de specii de pasari, multe dintre ele protejate in Europa, este acum sufocata de gunoaie. Din comoditate sau pur si simplu din indolenta, zi de zi, oamenii confunda Delta Vacaresti cu un mare tomberon.
Iar cand vine vorba de responsabilitati, nimeni nu-si asuma vreo vina. Ministerul Mediului vrea sa declare terenul de 190 de hectare zona protejata, dar este in litigiu cu o firma privata. Pana atunci, oficialii nu curata locul, pentru ca nu este de competenta lor. La fel procedeaza si cei de la Primaria Capitalei.
Magda Iuga, director Directia Utilitati Publice PMB: "Acolo trebuie sa se ocupe de curatenie Primaria Sectorului 4, care deruleaza contractul de salubriatate".
De la sectorul 4 aflam ca de doua ori pe an Delta Vacaresti este curatata, chiar daca si cei de aici ne spun ca nu este obligatia lor.
Ovidiu Mateescu, director Directia Gospodarire Locala Primaria Sectorului 4: "Incercam sa pastram aceasta curatenie, nu reusim, o stim, dar pana nu reuseste sa se ajunga la starea initiala a lacului, adica sa revina la proprietar, totusi consideram ca trebuie sa intervenim, sa facem periodic curatenie".
Legi avem, slava Domnului, dar nu le respecta nimeni.
Conform unei hotarari de consiliu, cine este prins ca depoziteaza cantitati mari de deseuri pe astfel de terenuri risca, in teorie, amenzi de pana la 2.000 de lei. In realitate, insa, putini sunt si sanctionati. Doar 20 de amenzi au dat politistii locali de la Sectorul 4. Cei care stau in zona spun ca in fiecare noapte acolo se descarca moloz.
Un peisaj dezolant gasim si la intrarea in Brasov. Autoritatile cunosc problema, dar si aici paseaza responsabilitatea. Garda de Mediu a sesizat Primaria care spune ca nu e treaba ei sa curete terenul, ci a proprietarilor.
Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov: "O sa le solicitam sa faca curatenie si sa-si ingradeasca zona, iar in cazul in care nu vor face salubrizarea zonei pe care o detin, ii vom amenda, amenda fiind intre 1.000 si 2.000 de lei pentru persoane fizice".
Asadar, de peste tot vin doar promisiuni, in timp ce muntii si apele noastre se umplu de deseuri. La poalele Bucegilor, zapada topita a lasat in urma mormane de resturi menajere.
Si in acest caz, reprezentantii primariei ameninta cu amenzi de mii de lei pe care nu are cine sa le dea, pentru ca nu sunt destui angajati care sa-i sanctioneze pe cei care isi bat joc de natura.
Spune-ne unde cei responsabil de ridicarea gunoiului nu-si fac datoria. Filmeaza sau fotografiaza muntii de deseuri care iti strica peisajul. Trimite-ne imaginile sau informatiile la sectiunea Stirea Ta sau pe [email protected], iar Stirile ProTV se vor asigura ca autoritatile din localitatea ta isi vor face treaba.
Sa inceapa curatenia de primavara!