Bombardier american, interceptat periculos de două avioane de luptă rusești deasupra Mării Negre
Un bombardier B-52 al Forțelor Aeriene SUA a fost interceptat în mod periculos de două avioane de luptă rusești. Incidentul a avut loc chiar deasupra Mării Negre, vineri, precizează un comunicat al aviației militare americane.
Două aeronave rusești au efectuat o interceptare „nesigură, neprofesionistă” a unui bombardier B-52 al Forțelor Aeriene ale SUA deasupra Mării Negre și în apele internaționale.
Piloții ruși și-au poziționat avioanele de luptă la mai puțin de 100 de metri de aeronava de mari dimensiuni B-52 de și au provocat turbulențe, restricționându-i capacitatea de manevră, au transmis Forțele Aeriene americane, potrivit CNN.
„Acțiuni de acest fel măresc potențialul de coliziune în aer, sunt inutile și sunt incompatibile cu codul de bune practici al pilotului și regulile de zbor internaționale”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandant al forțelor aeriene americane din Europa și al forțelor aeriene din Africa.
„În timp ce aeronavele rusești operau în spațiul aerian internațional, au pus în pericol siguranța zborului aeronavelor implicate. Ne așteptăm să funcționeze în conformitate cu standardele internaționale stabilite pentru a asigura siguranța și a preveni accidentele", a spus el.
Bombardierele au zburat „pentru a demonstra solidaritatea NATO”
Mai multe bombardiere ale SUA au zburat deasupra a 30 de țări membre NATO ,vineri, „pentru a demonstra solidaritatea NATO, pentru a spori pregătirea și pentru a oferi oportunități de formare care vizează îmbunătățirea interoperabilității tuturor echipajelor aeriene participante din SUA și aliații NATO", se precizează într-un comunicat al Comandamentului american al SUA.
Demonstrația capacității militare americane a venit pe fondul tensiunilor continue cu Rusia și întrebărilor cu privire la angajamentul administrației Trump față de alianță în urma unei decizii recente de reducere a nivelurilor de trupe americane în Europa.
Angajamentul SUA față de NATO a fost pus sub semnul întrebării în urma criticilor repetate ale președintelui Donald Trump față de țările membre. Acestea nu au atins obiectivul recomandat de alianță, respectiv alocarea de 2% din PIB în domeniul apărării.
Donald Trump a sfătuit Pentagonul să reducă substanțial numărul trupelor americane din Germania, iar multe s-au întors în SUA, o acțiune despre care Trump a spus că se datorează eșecului Berlinului de a cheltui 2% din PIB-ul său pentru apărare.