Bolnavii din Cluj, puși să aștepte în frig și ninsoare ca să își ia rețetele medicale
Continuăm cu o situaţie revoltătoare petrecută la Spitalul de Oncologie din Cluj-Napoca, unde zeci de bolnavi de cancer au fost nevoiţi să aştepte ore în şir, în ninsoare, pentru a-şi primi reţetele.
Înfriguraţi, bieţii de oameni au stat înghesuiţi, chiar dacă ar fi trebuit să respecte distanţa de cel puţin un metru între ei. Potrivit procedurilor, nu mai au voie să intre în spital, până nu sunt verificaţi dacă prezintă simptome de COVID 19.
Într-o înregistrare postată pe internet, se poate vedea coada lungă de zeci de metri. Reţetele pentru tratament şi alte documete nu pot fi eliberate online, astfel ca oamenii cu boli cronice şi cu un sistem imunitar scăzut, sunt nevoiţi să se expună şi să bată drumul la spitale.
Emanuel Ungureanu, deputat: "Vorbim despre pacienţi care au imunitatea scăzută din cauza cancerului, care nu ar avea voie să stea înghesuiţi în nicio condiţie. Oamenii sunt puşi să stea afară, îngrămădiţi, în frig, spunând că nu au voie să stea, înăuntru, îngrămădiţi la cald."
Bolnavii s-au aşezat la rând la 7 dimineaţa şi au aşteptat în viscol pentru a fi consultaţi în două corturi de triaj.
Gabriela Barbur, reprezentant Spital Oncologie: „Ei trebuie să ajungă să li se ia sânge dimineaţa, nu suntem în posibilitatea de a face o reprogramare a investigaţiilor. Din păcate, ține de conştiinţă fiecăruia să păstreze distanţa recomandată de către autorităţi."
O situaţie asemănătoare a apărut şi la centrul de diabet din Cluj. Medicii spun că aglomerările ar putea fi evitate dacă li s-ar permite ca o parte din consultaţii să aibă loc online. Acum, însă, reţete nu pot fi eliberate dacă pacientul nu prezintă cardul de sănătate.
Dr. Mădălina Indrie, diabetolog: "Dacă eşti într-o instituţie a statului şi ai putere de decizie, fă ceva azi, acum! Să putem elibera, să putem efectua serviciile medicale şi să eliberăm reţetele pacienţilor cronici fără cardul de sănătate."
Casa Naţională de Sănătate a anunţat încă de acum o săptămână ca va modifica reglementările astfel încât consultaţiile la distanţă să fie posibile.
Prof. dr. Gabriela Rovan, șeful Secție Centrului de Diabet Cluj: "Noi încercăm să vedem dacă putem să facem şi reţete fără ca pacienţii să vină, însă mai sunt încă de lucrat la sistemul acesta de reţete online."
Casa Naţională de Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care ar pune şi în practică intenţiile anunţate.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, batrani, bolnavi, coada, retete,
Dată publicare:
24-03-2020 09:59