Avocatul Poporului, oprit la poarta unui azil de bătrâni din Târgu Secuiesc pentru că nu avea "programare"

Ultima actualizare: 06-03-2020 12:05
Reprezentanții Avocatului Poporului nu au fost lăsați să intre într-un azil de bătrâni din Târgu Secuiesc

Reprezentanții Avocatului Poporului nu au fost lăsați să intre în Azilul de bătrâni din Târgu Secuiesc pentru că nu și-ar fi programat vizita. Avocatul Poporului ancheta decesul unei bătrâne din acest azil.

”La data de 5 martie 2020, reprezentanți ai Avocatului Poporului s-au prezentat la Azilul de bătrâni din Târgu Secuiesc pentru a efectua o anchetă necesară soluționării unui caz aflat în atenția instituției.
Reprezentanții Asociației Zenobia, care patronează respectivul azil, au refuzat accesul în incintă, precum și semnarea procesului-verbal în acest sens.

Președinta asociației, doamna Szabo Jolan a motivat telefonic refuzul prin faptul că vizita nu a fost anunțată în prealabil și ar fi fost necesar ca instituția Avocatul Poporului să trimită pe e-mail o solicitare scrisă”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Instituția precizează că, ”în conformitate cu prevederile legale, poate efectua anchete neanunțate ori de câte ori există suspiciuni de încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății”.

Avocatul Poporului arată că ancheta cazul unei femei care ar fi murit în azilul din Târgu Secuiesc din cauza tratamentului la care a fost supusă.

”Demersul Avocatului Poporului a fost inițiat după sesizarea din oficiu în urma apariției în presă a unor informații potrivit cărora o femeie din Sfântu Gheorghe a acuzat conducerea și personalul azilului că nu i-au îngrijit mama, aducând-o într-o stare de sănătate precară, deshidratată, subnutrită și nespălată cu zilele, fapte ce au dus într-un final la decesul acesteia”, precizează instituția.

”Avocatul Poporului atrage atenția că, prin atitudinea lor, reprezentanții Asociației Zenobia au împiedicat instituția să-și exercite mandatul constituțional și anunță că va sesiza Ministerul Muncii și Protecției Sociale, ANPIS si AJPIS Covasna care autorizează funcționarea Azilului de bătrâni Zenobia, Târgu Secuiesc”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO