Bolnavi de cancer sau diabet, înșelați de trei maghiari. Au comandat medicamente de 100.000 de euro, dar nu au primit nimic
Medicamente pentru tratarea cancerului sau a diabetului, neautorizate în România au fost scoase la vânzare ilegal în țara noastră prin intermediul a trei site-uri ale unei companii din Marea Britanie.
Cel puțin 80 de persoane, au plătit aproximativ 100 de mii de euro pentru pilule pe care nu le-au primit însă niciodată. Victimele, bolnavi disperați, ori rudele lor încercau să facă rost de tratamente moderne de negăsit la noi.
Au căzut în plasa infractorilor care se instalaseră în Ungaria. Polițiștii români au reținut marți 4 suspecți, acuzați de înșelăciune și fals informatic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Compania înregistrată în Northampton, Marea Britanie, pretindea că ar comercializa medicamente care tratează cancer, diabet și boli autoimune. Operațiunile erau însă conduse din Ungaria prin intermediul unor siteuri. Acolo au descins polițiști englezi la solicitarea Poliției Române. Mai mulţi bolnavi ori aparținători ai lor reclamaseră că au plătit între 400 şi 5000 de lei pentru tratamente cumpărate online pe care nu le-au primit niciodată.
Cele trei siteuri erau administrate de cetăţeni maghiari care ofereau inclusiv consiliere și detalii în limba română celor care se interesau de medicamentele comercializate. Într-un caz o mamă a transmis copiluluI nou-născut boala autoimună de care suferea pentru că vaccinul cumpărat online nu a fost livrat.
Răzvan Marinică, Șef DICE: ”Persoanele suspecte au creat trei siteuri care au fost promovate în mediul online exclusiv către piața din România. După ce câștigau încrederea, suspecții mențineau în eroare victimele în sensul că erau creați anumiți pași ce simulau o acțiune comercială reală. Persoanele puteau vizualiza în contul pe care și-l făceau pe site plata efectuată, apoi codul comezii şi chiar se emiteau facturi fiscale”.
De pe aceste platforme puteau fi cumpărate și vaccinuri care nu erau livrate însă în condiții adecvate și ajungeau la destinație alterate.
Alexandra Spurni, Direcția Farmacovigilnță și Managemetul Riscului: ”Persoanele care achiziționează aceste medicamente se expun riscului de a primi un produs care nu a fost evaluat din punct de vedere al eficacității și siguranței. Calitatea unui medicament cumpărat din surse neautorizate nu este certificată. Condițiile de păstrare și transport pot modifica de asemenea stabilitatea substanțelor din compoziție care pot duce la probleme de siguranță în utilizare. Care pot duce la reacții advrese grave sau pot pune viața în pericol”.
Polițiștii direcției de investigații economice au reținut 3 maghiari în acest dosar. Unul dintre suspecţi are dublă cetățenie, română și maghiară. Ei sunt acuzați de înșelăciune și fals infromatic.
În dosarul poliției române sunt 80 de victime, oameni care au fost disperați să intre cât mai repede în posesia unui medicament salvator, indisponibil în România. Potrivit unui studiu european bolnavii noştri aşteaptă 899 de zile pentru a avea acces la tratamente noi și inovative, în timp ce pacienții nemți 133 de zile. Așa se poate explica și ușurința cu care siteuri neautorizate în domeniul farmaceutic își găsesc rapid clienți în rândul bolnavilor din România”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: inselaciune, cancer, diabet, medicamente, maghiari,
Dată publicare:
12-04-2022 18:40