Boala Lyme: la cât timp după mușcătura de căpușă apar primele simptome

Boala Lyme: la cât timp după mușcătura de căpușă apar primele simptome
StirilePROTV

Borelioza sau boala Lyme este cea mai cunoscută infecție cauzată de mușcătura de căpușă care poate evolua în trei stadii și, dacă nu este tratată, afectează articulațiile și sistemul nervos central.  

Boala Lyme sau „boala cu 1.000 de fețe” este cauzată de mușcătura unei căpușe din genul Ixodes infestată cu bacteria- Borrelia burgdorferi.

„O mică parte dintre căpușe poartă microbul care face boala Lyme. Ca să poată transmite microbul, trebuie să stea fixată 48-72 de ore. Uneori, e în zone ascunse și omul nu știe de când e. Dar sunt scale vizuale prin care îți poți da seama de când e căpușa acolo - dacă pleznește de cât de grasă e de sânge, e clar că a stat mai mult acolo, dar dacă e amărâtă, slăbănoagă, e de puțină vreme”, a explicat Conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog pentru emisiunea Doctor de bine.

Primele simptome ale bolii Lyme

Boala Lyme evoluează între trei stadii și, dacă nu este tratată, poate produce o multiple semne și simptome, în funcție de stadiul infecției:

• Boala Lyme incipientă, localizată (stadiul I)

Citește și
capuse
Invazie de căpușe la Iași. Tot mai mulți oameni ajung zilnic la spital. Avertismentul medicilor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

• Boala Lyme diseminata (stadiul II)

• Boala Lyme cronica (stadiul III sau tardiv)

Boala Lyme incipienta, localizata (stadiu I)

Simtomele bolii Lyme din stadiul I apar în medie la 7-10 zile după mușcătura căpușei.

Eritemul migrator

Eritema migrans (eritemul migrator) este leziunea care apare la 75% dintre pacienți.

„Leziunile anulare eritematoase apărute la câteva ore după înțepătura căpușei reprezinta reacții de hipersensibilizare si nu sunt catalogate drept eritem migrator”, potrivit reginamaria.ro.

Inițial, eritemul are forma unei pete sau papulă (eurpție roșie), după care se extinde reușind să ajungă la un diametru de 5 cm sau chiar 30 cm.

Sindrom pseudo-gripal

Pe lângă eritem, unii pacienți pot dezvolta simptome de gripă, care durează câteva săptămâni.

Dat fiind faptul că în afară de eritem, primele simptome nu sunt specifice bolii Lyme, adesea diagnosticul este omis, dacă nu prezintă un grad mare de suspiciune.

Simptomele în cazul sindromului pseudo-gripal sunt:

• Stare generala proastă

• Oboseală

• Frisoane

• Febră

• Cefalee

• Redoare de ceafă

• Mialgii

• Artralgii

Boala Lyme (stadiul II)

În stadiul II, persoanele care au fost mușcate de căpușa infestată cu cu bacteria- Borrelia burgdorferi pot avea simptome la câteva săptămâni de la infecție care se pot prelungi până la 1 an.

Bacteria se răspândește prin vasele de sânge limfatice către sistemul nervos, musculo-scheletal și inimă, determinând o serie de manifestări tot pseudo-gripale, însă mult mai severe decât în primul stadiu.

• Erupții cutanate multiple, asemănătoare eritemului migrator, dar mai mici decat leziunea inițială

• Manifestările neurologice apar la aproximativ 15% dintre pacienți, în primele săptămâni sau luni după eritemul migrator.

Cele mai frecvente manifestări neurologice sunt: meningită sau meningoencefalita, paralizia Bell, paralizia altor nervi cranieni, etc.

• Manifestările cardiace apar la aproximativ 8% dintre pacienți, la câteva săptămâni după eritemul migrator.

Cel mai adesea, persoanele prezintă bloc atrioventricular și rar, miocardită.

• Manifestările musculo-scheletale apar rar, iar pacienții prezintă atacuri scurte de artrita, cu durere și tumefacție, în special la nivelul genunchiului sau altor articulații mari, uneori urmate de artrită cronică.

Boala Lyme cronica (stadiul III)

Stadiul III al bolii Lyme apare la câțiva ani de la infectare.

În acest stadiu, pacienții suferă de artrita lyme, o afecțiune care se întâlnește mai mult în America de Nord.

Pacienții diagnosticați cu artrita lyme acuză dureri la nivelul articulațiilor mari, în special la genunchi.

Acrodermatita cronică atrofică este a doua manifestare care se întâlește în stadiul III al bolii Lyme și este caracterizată ca o leziune fibrozantă progresivă a pielii.

De obicei apare la nivelul membrelor inferioare care debutează cu o pigmentare albăstruie a pileii, urmată de atrofie progresivă a epidermului, pielea devenind subțire și strălucitoare, ca în cazul artritei.

Extragerea corectă a căpușei

Pentru a îndepărta căpușa se folosește o pensetă cu vârf subțire sau un instrument special pentru îndepărtarea căpușelor.

Se prinde capul căpușei, cât mai aproape de piele și se trage în sus, cu grijă să nu se strângă sau să se zdobească căpușa.
După extragere se curăță zona cu un produs antiseptic sau se spală cu apă caldă și săpun, potrivit desprecăpușe.ro

Tratamentul bolii Lyme

În cazul simptomelor bolii Lyme, tratamentul cu antibiotice administrat cât mai repede este foarte eficient, pacienții vindecându-se rapid și complet.

În stadiul tardiv al bolii, antibioticele distrug bacteriile, ameliorând artrita.

În ceea ce privește tramentul în cazul copiilor, dozele sunt ajustate în funcție de greutate.

Nu există o perioadă fixă de recuperare, însă în literatura de spcialitate se menționează că tratamentul durează 14-21 de zile.

Prevenirea bolii Lyme

Pentru a te feri de căpușe, ține cont de următoarele sfaturi:

► Evitați pe cât posibil zonele împădurite sau perimetrele cu arbuști puternic afectate de căpușe, de primăvara până toamna

► Purtați haine de culoare deschisă, incluzând bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi, introduși în șosete​​​​​​​

► Folosiți produse eficiente împotriva insectelor

► Examinați-vă corpul în mod regulat pentru a identifica posibile căpușe

► Îndepărtați căpușele cât mai curând posibil folosind o pensetă cu vârf fin

Produse pentru protecția împotriva căpușelor

Pentru a va proteja de căpuse se recomandă aplicarea unui produs care conține DEET (Dietiltoluamid).

Potrivit specialiștilor, produsele farmaceutice pe bază de DEET reduc riscul apariției căpușelor pe piele și pot fi folosite și în cazul țânțarilor.

Alte produse care protejează împotriva mușcăturii de țânțar sunt cele pe bază de permetrină.

Aceste produse omoară căpușele sau alte insecte atunci când intră în contact cu ele.

Pot fi pulverizate pe îmbrăcăminte și pe echipamentul de camping.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Cât timp trebuie să stea o căpușă fixată de om ca să transmită boala Lyme. Sfaturile specialiștilor
Cât timp trebuie să stea o căpușă fixată de om ca să transmită boala Lyme. Sfaturile specialiștilor

Secretă o substanţă care ne împiedică să simţim muşcătura. Vorbim despre căpuşe şi despre cura scurtă de antibiotic, care se dă preventiv.  

Invazie de căpușe la Iași. Tot mai mulți oameni ajung zilnic la spital. Avertismentul medicilor
Invazie de căpușe la Iași. Tot mai mulți oameni ajung zilnic la spital. Avertismentul medicilor

Este invazie de căpușe în această perioadă, la Iași, din cauza ploilor din ultima perioadă și a temperaturilor ridicate.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.