Boala bătrâneții macină tot mai mulți tineri. De ce fac reumatism românii sub 30 de ani
Deși este considerată boala bătrâneții, reumatismul atinge în ultimii ani tot mai multe persoane tinere.
Sedentarismul, kilogramele în plus și statul pe scaun la birou câte 10 ore trimit tot mai mult persoane până în 30 de ani în cabinetele de kinetoterapie.
Potrivit Societății Române de Reumatologie, aproape un milion de români suferă de această afecțiune. Specialiștii ne recomandă să avem o viață cât mai activă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Medic: "Ăsta e un alt exercițiu bun care te poate ajuta".
Iulia are 34 de ani și petrece zilnic ore întregi la birou. În urmă cu 3 ani i-au apărut durerile la genunchi și a renunțat la pantofii cu toc. Tot atunci a primit un diagnostic la care nu se gândea la vârsta ei: artroză, boală cauzata de suprasolicitarea cartilajelor articulare. Acum este obligată, pe lângă tratament, să facă și kinetoterapie.
Medic: "Un alt exercițiu ar fi să vii cu piciorul la piept, îl ții în poziție de 90 de grade, rămâi puțin în poziția asta, după care te duci înapoi".
Iulia Soporan, pacient: "Obișnuiesc să merg pe jos, obișnuiam să merg cu bicicleta, trebuie să fac și acolo exerciții de încălzire ca să nu apară durerile".
Doctorii sunt îngrijorați că media de vârstă a persoanelor cu afecțiuni reumatice a scăzut semnificativ.
Aproape un milion de români au reumatism
Ana Munteanu, medic reumatolog: "Dacă în trecut veneau în jurul vârstei de 50 de ani, acum avem pacienți cu vârste tinere care au patologii degenerative pot intra în discuție cauze precum obezitatea, excesul de folosire a unor articulații în cadrul unor slujbe care necesită sau stat mult pe scaun".
Deși reumatismul este cunoscut ca un semn al bătrâneții, mai nou, din păcate, secțiile de specialitate ale spitalelor sunt tot mai pline de tineri.
Dr. Ileana Filipescu, medic primar reumatolog SCJU Cluj: "Adresabilitatea pe secția noastră este mare de obicei pentru tineri, este extrem de important pentru că aceste boli nerecunoscute, nediagnosticate și netratate la timp lasă sechele majore".
Aproape un milion de români au reumatism.
Andrei Huțanu, Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale: "Sunt boli care se manifestă de multe ori la tineri. Aceste boli vin cu modificări articulare care sunt ireversibile, la persoane active tinere aceste modificări sunt ireversibile".
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel european un milion de europeni persoane s-au ales cu dizabilități în urma afecțiunilor provocate de reumatism și nu mai pot să muncească.