Tratamente balneare după ureche, în lacuri neautorizare: ”La hotel cer bani să stai în saramură”
Folosit din timpuri străvechi, nămolul este preferat şi în zilele noastre de cei care vor să scape de reumatism sau alte afecţiuni. Oamenii se ung din cap până în picioare cu nămol, convinşi de efectele sale miraculoase.
Însă, în multe cazuri, procedurile se fac în lacuri neamenajate şi neautorizate, unde analiza nămolului n-a mai fost făcută de ani de zile.
În Prahova, câțiva oameni se scaldă în rămăşiţele unei sonde, convinşi că nămolul este sănătate curată, deşi nimeni nu i-a făcut analize.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mi se pare mai natural şi de aceea am şi venit. Nu ar avea ce să îmi facă rău, sarea se vede cum pluteşte deasupra, încercăm mai multe modalităţi. Pentru sănătate omul încearcă", spune cu speranță o femeie.
Cu o roabă şi o lopată, tot în Prahova, la Valea Stelii, se extrage nămolul căruia i s-a dus vestea în toată ţara. Localnicii spun că băile au apărut în mod natural încă din anii '60.
Constantin Ariciu, angajat băi: "Este un pământ care este fermentat de viermisori şi ajunge să fie transformat în nămol."
Autorităţile locale intenţionează să transforme zona într-o staţiune balneo climaterică. Dar, până atunci, fiecare se tratează cum ştie.
Specialiştii spun însă că orice pacient care vrea să facă tratamente balneare trebuie să aibă avizul unui medic.
Andra Pintilie, medic recuperare medicină fizică şi balneologie: "Pentru un pacient care, spre exemplu, nu este echilbrat cardio-respirator, are mai multe afecţiuni, putem să facem mai mult rău decât bine."
Mulţi se tratează însă după ureche, pentru că nu au bani să meargă la o clinică. Şi obţin cu greu un bilet decontat de Casă de Asigurări de Sănătate. O cură de 14 zile poate depăşi 2.000 de lei.
Şi la băile Persani, din Braşov, există un izvor cu apă foarte sărată şi plină de sulf. Oamenii vin la tratament fără recomandarea medicilor.
"E mai ieftin şi ne permitem. La un hotel de câteva stele dai o groază de bani că să te mai bagi la saramură", spune un bătrân.
Administratorii ştrandului susţin că apa şi nămolul au fost supuse unor teste acum 15 ani, în Elveţia, iar rezultatele au fost spectaculoase. Efectele terapeutice nu au fost însă niciodată analizate.
Mulţi oameni vin pentru cure de reumatism şi în Bistriţa, la lacul Sărăţel. Intrarea este doar 5 lei în timpul săptămânii şi 7 lei în
weekend.
"Venim de mulţi ani. 12 zile sau depinde cât avem timp. Stăm o jumătate de ora în apă sărată", spune un turist.
Lacul se află pe un filon de sare ce porneşte de la Praid, iar oamenii cred că apă le alina suferinţă, deşi nimeni nu i-a făcut analize.