Stațiuni cu ape sărate, tămăduitoare, sunt lăsate în paragină. Lacul Telega arată ca după taifun

Dată publicare: 26-07-2020 19:37
Dată actualizare: 26-07-2020 20:19


În țara unde peste 600 de mii de oameni suferă de boli reumatismale, stațiuni cu ape sărate, tămăduitoare, sunt lăsate în paragină.

La Telega, de pildă, în Prahova, lacul cu același nume arată ca după taifun. În alte locuri, miile de turiști nu mai au ce face după tratament. Autoritățile nu și-au dat interesul să le ofere alternative de petrecere a timpului liber.

Băile sărate de la Telega, unde mii de pensionari veneau pe vremuri să-și lecuiască durerile de oase, sunt acum o ruină. În ciuda avertismentelor puse pe garduri, oamenii suferinzi caută alinare în lacul considerat tămăduitor.

Locul de tratament s-a închis după ce primăria și fostul concesionar au început să se certe în instanță. Administrația locală a câștigat procesul, însă acum se judecă și cu firma care a cumpărat bunurile de la concesionar.

Ana Stanca, localnică: „Doamna, făceai 20 de băi, erai alt om. Nu știu dacă vreodată vor mai reveni”.

Turistă: „Nu se poate așa ceva, dezolant, venim de ani de zile și așa ceva n-am văzut”.

Costel Brezeanu, viceprimarul din Telega: „Asta a rămas din băile minerale Telega lacul 1, după concesiunea cu această societate, din 2003”.

În județul vecin, Buzău, la Sărată Monteoru, întreprinzătorii din stațiune se plâng de lipsa investițiilor cu bani publici. După tratamentul pentru astm sau reumatism, turiștii nu mai au ce face în zonă.

Poliana Partal, proprietar pensiune: „Oamenii se simt bine și vin cu drag. Dar mai trebuiesc investiții. Autoritățiile, mai ales primăria... A investit foarte puțin pentru această zonă”.

Elena Zaharia, administrator de pensiune: „Ar trebui promovată și dezvoltată partea asta de distracții. Nu știu, un parc de distracție”.

Turist: „Lipsesc cam multe. E vorba de a ști să faci comerț cu toate, și cu suveniruri, și cu legume și fructe, că sunt o grămadă de livezi”.

La Ocnele Mari, în Vâlcea, turiștii care bat și sute de kilometri să se vindece în apele sărate pot vizita doar salina după tratament, singură investiție substanțială.


VIDEO PROTVPLUS.RO